Actualitate

Șosele din Buzău, adevărate capcane pentru bicicliști. Care este cel mai periculos drum pentru pasionații de pedalat în aer liber

foto cu caracter ilustrativ

Odată cu încălzirea vremii, amatorii de pedalat sunt tot mai prezenți în trafic. Indiferent că vorbim despre șoselele din oraș,  ori de tronsoanele de drumuri județene care traversează comunele Buzăului, peste tot numărul bicicliștilor este în creștere. Din păcate, însă, puține străzi sunt prevăzute cu piste speciale pentru această categorie de participanți la trafic, așa că anumite artere sunt extrem de dificil de parcurs cu bicicleta, din cauza riscurilor enorme.

Prezent în platoul Focus News, Cristi Mănăilă, fost militar de carieră, practicant al ciclismului de anduranță, a vorbit despre pericolele pe care le întâlnesc bicicliștii pe drumurile din județul Buzău. Dacă pentru șoferi DN2E85 este drumul cel mai periculos, în cazul bicicliștilor situația este alta. Un tronson de drum județean este artera plină de capcane pentru pasionații de pedalat, mai exact DJ 203 K, în special pe direcția Mărăcineni-Săpoca.

“ DN2 E85, pentru bicicliști, dacă aceștia sunt disciplinați și echipați regulamentar, are un grad foarte mic de accident în comparație cu sectorul de drum dintre Mărăcineni și Săpoca. Pe E 85 șoferii au posibilitatea să îl vadă pe biciclist de la distanță, să-și pregătească toate manevrele pentru a-l depăși iar el inclusiv, șoferul, îl poate depăși fără a-l pune pe biciclist în pericol și fără a se expune el.  În Mărăcineni-Săpoca, șoferii sunt de-ai casei, “mă duc până aici, până acolo”, se grăbesc iar ce rămâne interesant, mulți își lasă mașinile parcate pe la porți, bicicliștii trebuie să iasă din trafic, trebuie să intre puțin în zona benzii de rulare, este un trafic foarte mare mai ales la anumite ore ale zilei și este greu pentru un biciclist să meargă în zona respectivă.“

O altă problemă care îi pune în dificultate pe bicicliști este reprezentată de lucrările de modernizare a DJ 203 K nefinalizate.

“Dacă luăm un calcul și lucrări rămase neterminate, acele guri de canal pe care bicicliștii trebuie să le depășească, mașinile parcate anapoda în zona supermarketurilor din Mărăcineni, traficul este foarte intens în acest sector și șoferii sunt foarte grăbiți, sunt foarte agitați intră uneori razant, au impresia că acest drum reabilitat le oferă spațiu, dar de fapt este spațiu pentru ei, nu și pentru bicicliști.”

Nici în municipiul Buzău bicicliștii nu se simt în siguranță peste tot, fiind străzi extrem de aglomerate pe care preferă să le evite.

“În momentul de față, evit Bulevardul Unirii pentru că este foarte aglomerat, foarte înghesuit la anumite ore, și nu pot avea un traseu continuu, trebuie să frânez, iar să mă deplasez, iar să frânez. Dar, sincer nu mă incomodează zonele cu lucrări, respectând regulile și mergând normal, te poți duce peste tot.”