Șoselele din țara noastră continuă să fie scena multor accidente cu urmări dintre cele mai grave, chiar dacă statisticile s-au mai îmbunătățit (situație influențată de schimbarea criteriilor de încadrare). În afara lipsei infrastructurii rutiere și a investițiilor pentru modernizarea celei existente, o altă cauză majoră o constituie comportamentul la volan asociat cu o lipsă de educație rutieră.
Nevoia de educație rutieră există indiferent câtă vechime are un șofer și indiferent că este amator sau profesionist. Fostul pilot de raliuri Titi Aur, promotor al unor principii de șofat în siguranță, atenționează asupra faptului că schimbările de Cod Rutier, fără o educare a șoferilor, crează haos în trafic, cu consecințe grave.
Un exemplu elocvent este schimbarea, anul trecut, a regulilor de prioritate în sensul giratoriu. Codul Rutier a fost schimbat și prevede că, în interiorul giratoriului, orice șofer este obligat să semnalizeze schimbarea de bandă și să acorde prioritate celui de pe banda pe care intră.
Problema este că foarte mulți șoferi nu știu și continua să schimbe banda în interiorul sensului, considerând că au prioritate, iar, de aici până la accidente și conflicte, distanța este foarte mică.
”Autoritățile să facă bine ca, atunci când schimbă o lege, să deruleze, anterior intrării în vigoare, campanii de informare, de educare de trei luni, de șase luni, astfel încât șoferii să nu mai poată spune că nu au știut.” a atenționat, la Focus TV, într-o intervenție, fostul pilot de raliuri.
Din iunie 2023, prioritatea în sensul giratoriu a fost mai clar reglementată, iar șoferii sunt obligați să acorde prioritate dacă schimbă o bandă cu alta. Fostul polițist de rutieră Tavi Perțea, buzoian la origini, foarte popular printre internauți, explică noile reguli:
Cei care nu respectă regulile de prioritate în sensul giratoriu riscă amenzi de până la 725 lei și 3 puncte penalizare.
Adaugă comentarii