Actualitate

Care sunt marii scriitori români scoși din materia pentru Bacalaureatul 2022. Profesor: ”Probabil nu vor fi cunoscuți niciodată”

Elevii claselor a XII-a pot începe să învețe pentru examenul maturității. Ministerul Educației a publicat, zilele trecute, programele pentru examenul de bacalaureat, inclusiv cea la Limba și Literatura Română. La această disciplină, rămân valabile deciziile adoptate încă de anul trecut în privința renunțării la cinci autori români. Dacă Mihai Eminescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu și G. Călinescu, rămân în materia obligatorie , atât la profilul real, cât și la cel uman, din lista autorilor au fost scoși Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, dar și criticii Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu.

Conținuturile excluse la Bacalaureatul 2022 au legătură cu pauzele care au intervenit în activitățile școlare, în mod repetat, din cauza pandemiei. Astfel, elevii vor avea de pregătit mai puține opere pentru bacalaureat, însă scriitorii de mai sus vor fi studiați la clasă.

„Programa de Bacalaureat este aceeași ca și anul trecut, ajustată în funcție de situația de criză sanitară în care ne aflăm. S-a luat în considerare faptul că elevii au petrecut foarte mult timp în on-line și au fost dezavantajați. Intenția autorităților este aceea de a-i ajuta pe elevii clasei a XII-a să facă față cerințelor examenului. Totuși, pe termen lung, este de spus că sunt scoși din programă autori din perioada postbelică și, cu strângere de inimă, ne dăm seama că dacă nu au fost studiați la liceu, probabil nu vor fi cunoscuți niciodată. Este un sacrificiu pe care nu-l acceptăm ușor, ca profesori de literatura română, însă este adevărat că sunt soluții. Sunt autori care, oficial, nu mai figurează în programa de Bacalaureat pentru anul acesta, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Pot fi studiați ca o modalitate de rezolvare a cerințelor ce sunt deja în subiect.” a declarat pentru șansanews.ro, Mihaela Nicolae, profesor Merito, cadru didactic la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Buzău.

Operele pe care absolvenții de liceu nu le vor mai avea de pregătit la Bacalaureat sunt :

Marin Preda: Moromeții, Cel mai iubit dintre pământeni;

Nichita Stănescu: Leoaică tânără, iubirea, Cântec, În dulcele stil clasic, Către Galateea;

Marin Sorescu: Iona;

Titu Maiorescu: Eseu Titu Maiorescu: Junimea și Convorbiri literare, Criticismul Maiorescian;

Eugen Lovinescu: Modernismul interbelic- Cenaclul Sburătorul.

Pe termen lung, decizia de eliminare a operelor de mai sus din materia obligatorie pentru examenul de bacalaureat ar putea aduce pierderi în cultura absolvenților. Opinia îi aparține scriitorului Dumitru Ion Dincă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care este de părere că, fără cunoașterea unor repere din literatura română, elevii nu se vor putea maturiza.

„Acest examen de bacalaureat este numit și examen de maturitate. Or, ca să ajungi la o anumită maturitate și să nu cunoști opera unor repere ale culturii române, așa cum sunt Marin Preda, Marin Sorescu, Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, creatori de școală și de curente, personalități care au gestionat și au dirijat generații întregi, mi se pare una dintre cele mai mari drame care se petrec sub ochii noștri. Elevii au la îndemână internetul. În aceste condiții, ce să facă? Să-i citească pe Lovinescu, Călinescu sau Preda? Au, sintetic, două-trei fraze și gata! Dar, drama nu este atât că nu vor ști numele acestor personalități, cât faptul că nu vor cunoaște rolurile lor enorme în cultura românească.” a declarat scriitorul Dumitru Ion Dincă.

În prima sesiune a Bacalaureatului din acest an, proba scrisă la Limba și Literatura Română este programată pe 21 iunie. Programele pentru susținerea probelor scrise la Bacalaureat pot fi găsite AICI.