Actualitate

Care sunt meseriile viitorului și spre ce joburi tind buzoienii

Joburile se schimbă de la zi la zi, în funcție de evoluția tehnologică, dorințele angajatului și nevoile angajatorului. Pe de o parte, piața muncii are nevoie de forță de muncă pentru joburile viitorului, iar pe de altă parte este nevoie acută și de meseriași, pregătiți în meserii mai vechi, de tradiții, unde există însă un deficit consistent de oameni.

În ceea ce privește joburile viitorului, oferta este destul de variată, iar multe prind avânt la nivel național. Fie că este vorba despre joburi în domeniul ecologiei sau în zona inteligenței artificiale, cert este că treptat va crește cererea pentru acestea. Și zona financiară și de contabilitate este în continuă dezvoltare, iar cerere este și în sănătate. De asemenea, sunt în expansiune joburile în construcții sustenabile, dar și în cercetare.

La nivelul Buzăului, oamenii tind spre unele joburi de tradiție, iar alegerea lor se încadrează în sfera locurilor clasice de muncă. Mulți dintre cei care vor să se angajeze aplică în retail, iar buzoienii aleg și joburi în logistică, management și construcții.

Concomitent, tinerele generații se pregătesc pentru meserii căutate pe piața muncii. De exemplu, în cadrul învățământului dual, cele mai solicitate calificări sunt cele din domeniul mecanic și electric.

Pe de altă parte, sunt și angajatori care au oferte de lucru prin intermediul AJOFM Buzău. În această perioadă, de pildă, sunt vacante 129 de locuri de muncă, cele mai multe fiind în construcții.