Actualitate

Cartierul ORIZONT aduce dezvoltatorul în conflict cu Primăria. Ionel Gagu: ”Vă dau în judecată și cer daune de 20 de milioane de euro”

Situația juridică a terenurilor pe care s-a ridicat cel mai mare cartier rezidențial al orașului-cartierul Orizont-s-a complicat, în urma unei soluții a Justiției într-atât încât Primăria Buzău riscă un proces cu cereri de despăgubiri uriașe. Dezvoltatorul care a ridicat casele și blocurile din acest cartrier spune că proiectul este blocat de primărie care, deși a emis autorizații de construire, acum refuză să mai vândă terenurile. Reprezentantul dezvoltatorului CONCAS SA, omul de afaceri Ionel Gagu, le-a vorbit, la ultima ședință, în plen, consilierilor cărora le-a spus că este pe punctul de a da în judecată municipalitatea și de a cere despăgubiri în valoare de 20 de milioane de euro.

Speța este una complicată prin efectele create de decizia instanței în celebrul dosar Orizont în care a fost judecat fostul primar Constantin Boșcodeală. Prin soluție, magistrații au dispus anularea procesului-verbal prin care parte din terenurile ocupate acum de cartierul Orizont au fost transferate de la Agenția Domeniilor Statului către Primăria Buzău. Urmare a acestei soluții, Primăria Buzău a interpretat juridic soluția priun aceea că nu este legal să mai vândă terenurile pe care sunt ridicate locuințele, chiar dacă, în textul hotărârii judecătorești se arată că ”s-au încheiat diverse acte subsecvente și s-au adus schimbări majore în situația juridică și faptică a terenurilor, edificându-se diverse construcții, astfel că o restituire in integrum astfel cum s-a solicitat ar fi de natură să aducă pagube majore circuitului civil și terților de bună credință.”

Așa stând lucrurile, Consiliul Local Municipal Buzău, în mandatul 2016-2020 , a avut trei tentative de a adopta o hotărâre în care să permită, în continuare, vânzarea terenurilor de sub casele care sunt deja vândute  . Ultima hotărâre, adoptată la ultima ședință a vechiului Consiliu, a fost înapoiată pentru revocare, de Instituția Prefectului pentru că avea un aviz negativ din partea secretarului Primăriei Buzău, Eduard Pistol, opinia acestuia fiind că vânzarea e nelegală.

Omul de afaceri Ionel Gagu s-a adresat consilierilor din actualul mandat cărora le-a explicat că refuzul de a da undă verde vânzării terenurilor o să îi coste răspunderea în solidar în procesul în care va solicita daune de 20 de milioane de euro. ”Lucrul cel mai urât e că o mare parte din aceste locuințe sunt vândute către cetățeni care și-au pus la bătaie economiile, încearcă să ia credite și vor să locuiească într-un cartier civilizat. Pentru că nu sunt proprietarii terenurilor, nu pot face credite la bănci, nu pot face branșamente la gaze, etc. În acest moment, conform extrasului de carte funciară, Primăria Buzău este proprietarul acelor terenuri. În cazul în care, presupunând prin absurd, se va constata că primăria nu e proprietar, eu va trebui să fiu despăgubit. De către cine? De către Primăria Buzău care mi-a dat autorizație să construiesc.”

Proprietarul CONCAS a mai arătat că are disponibilități bănești de un milion de euro pentru a cumpăra terenurile și a le vinde apoi locuitorilor din cartier, însă se lovește de refuzul municipalității de a vinde, deși nu există un litigiu înregistrat care să împiedice tranzacția.

La dezbaterea din plen a intervenit consilierul Constantin Florescu, fost judecător  și președinte al Tribunalului Buzău, care a arătat că interpretarea pe care o dă primăria situației juridice create, este eronată. ”De data asta, CONCAS ne dă în judecată și, acum, noi riscăm să plătim aceste daune. Totul a plecat de la o situație de interpretare greșită a unei hotărâri judecătorești. Dl Pistol, cu superficialitate, a zis că nu e legal să se mai vândă terenurile. Hotărârea spune clar că nu se poate restitui in integrum suprafața, ci se dau despăgubiri…Dacă avea interesul statul, prin ADS, putea solicita anularea titlului de proprietate, pentru că primăria e proprietar prin acel titlu. În cartea funciară, când avea litigii, erau înscrise și nimeni nu mai putea tranzacționa. De data aceasta, în cartea funciară, în decurs de un an nu a fost înscris niciun litigiu, acolo figurează că e proprietar primăria.” a punctat Constantin Florescu. Consilierul municipal a mai arătat și că erau posibilități de a lămuri lucrurile în instanță pentru ca un judecător să arate care e alea corectă. ”Domnule Pistol, dacă aveați nelămuriri puteați să formulați contestație în executare a unei hotărâri penale. Se admite o astfel de contestație când se ivește o nelămurire privind executarea. Puteați să faceți o contestație în numele primăriei și instanța lămurea.”

La rândul său, secretarul municipiului Buzău, Eduard Pistol, a venit cu explicații care să-i liniștească pe consilierii îngrijorați că vor plăti, în solidar cu Primăria Buzău. Pentru a-i linişti pe domnii consilieri locali cu privire la răspunderea aferentă actelor administrative, este vorba despre articolul 240 din Codul Administrativ, care învederează că actele autorităţilor administraţiei publice locale printre care se numără şi hotărârile de Consiliu, angajează în condiţiile legii răspunderea administrativă civilă sau penală, dacă proiectul de horâre aprobat:

  • Nu este fundamentat. Hotărârea de revocare este fundamentată şi contrasemnată.
  • Nu a fost avizată din punct de vedere tehnic. Are viza de legalitate chiar dacă este negativă şi nu s-a făcut dovada că există  consecinţe vătămătoare.

Aceste condiţii trebuie îndeplinite cumulativ. În condiţiile în care hotărârea pe care aţi adoptat-o, are toate elementele prevăzute de lege pentru corecta sa adoptare, opinia mea este că nu aveţi de ce să vă faceţi griji cu prvire la aprobarea acestor hotărâri.”

Mica Publicitate