Actualitate

CARTIERUL ORIZONT, CÂND LA BAL, CÂND…Primăria Buzău anunță că mai are un pas și va vinde terenurile. Dezvoltatorul, de la amenințări cu procese, la mulțumiri

Situația terenurilor din cartierul Orizont este pe cale de a fi clarificată. Un ultim răspuns înainte ca Primăria Buzău să reia vânzarea terenurilor de sub casele cumpărate de proprietari, este așteptat de la Ministerul Finanțelor, cu privire la existența sau nu a terenurilor în administrarea ministerului. Între timp, o comisie alcătuită prin ordin al primarului municipiului va trece la inventarierea loturilor din Orizont, pentru a se ști clar care sunt suprafețele care intră în calcul pentru vânzare. Este vorba despre acele terenuri pe care se află deja construite case cumpărate de locuitorii din cartierul Orizont.

Situația suprafețelor pe care au fost construite mare parte din locuințele din cartierul Orizont a fost subiectul unor dispute aprinse între dezvoltatorul imobiliar și reprezentanții Primăriei Buzău. La un moment dat, autoritățile locale au concluzionat că lotul respectiv s-ar afla în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Finanțelor. Așa că a fost întocmit un proiect de hotărâre prin care se cerea Guvernului trecerea terenurilor în domeniul public al municipiului Buzău, proiect ce a fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal. Consilierul local Constantin Florescu, fost președinte al Tribunalului Buzău, a fost cel care a criticat dur  intenția de a solicita Guvernului acest lucru, arătând că de fapt terenurile cu pricina aparțin deja municipalității, așa că nu ar exista niciun motiv de a cere Guvernului un teren care este în proprietatea Primăriei.

“Acest proiect este creația, izvorul secretarului Primăriei care încearcă să ne convingă că noi nu mai suntem proprietari asupra unei suprafețe din cartierul Orizont. Acum, mai nou, a venit cu ideea că statul este proprietar. Nu avem la baza acestui proiect o astfel de hotărâre de Guvern din care să rezulte că statul este proprietar, ca noi să-i putem solicita să ne dea în domeniul public. Deci, este de domeniul lui Gâgă, de circul râsului așa ceva. Noi suntem proprietari în baza unui titlu care n-a fost anulat.”

Consilierul local municipal, Constantin Florescu

Replica a venit imediat de la secretarul Primăriei Buzău, Eduard Pistol, care, la rândul său, a prezentat propriile argumente prin care a încercat să arate că proiectul prezentat consilierilor are la bază documente reale, care arată că de fapt terenurile sunt în domeniul public al statului.

„Dacă am avut vreodată dubii cu privire la modul în care interpretez această situație de drept, aceasta mi-a fost înlăturată de domnul consilier local Constantin Florescu, cel care m-a convins că Municipiul Buzău nu este proprietar. Faptul că între timp s-a răzgândit, nu mai e problema mea. În H.G. 517/1999 acest teren face parte din domeniul public al statului.”

Secretarul Primăriei Buzău, Eduard Pistol

Prezent la ședință, omul de afaceri Ionel Gagu, proprietarul Concas, dezvoltator al cartierului, a venit cu cifre și acte referitoare la terenurile pe care a construit cartierul Orizont. Iar pentru a pune capăt acestei dispute, a anunțat că s-a adresat Ministerului Finanțelor pentru a spune clar cine este proprietarul.

„Eu am fost la Ministerul Finanțelor și am depus o cerere ca să-mi spună dacă aceste 72 de terenuri sunt, sau nu, în domeniul public al statului. Aștept răspuns în termen de10 zile.”

Omul de afaceri, Ionel Gagu

După zeci de minute de dezbateri, s-a luat decizia amânării proiectului de pe ordinea de zi. Între timp, în așteptarea unui răspuns de la Ministerul Finanțelor, va fi alcătuită o comisie care va trece la inventarierea terenurilor din Orizont.

„Se încearcă a se crea o panică, o presiune asupra consilierilor locali și nu sunt de acord cu treaba asta. Este un caz extrem de ciudat care s-a întins pe o mulțime de ani și care este foarte periculos în situația în care acest teren nu este al nostru, să-l punem la vânzare. Suntem aici să respectăm legea pentru că nu dorim să ajungem în altă parte. Propun să facem și un inventar acolo. Să amânăm proiectul pentru luna aprilie, să facem inventarul, iar dacă domnul Gagu obține, între timp, de la Ministerul Finanțelor, acea hârtie prin care spune foarte clar că terenul aparține Primăriei Buzău, Doamne ajută, am rezolvat problema. O să numesc o comisie pentru un inventar la sânge acolo.”

Primarul Constantin Toma

Când situația va fi clarificată, Primăria va vinde terenurile din cartier, unde, de altfel, au și început investițiile pentru modernizarea zonei, a mai spus edilul șef al Buzăului.

„Sunt proprietari acolo și vom face tot ce este omenește posibil, probabil o să luăm și bani de la cinematograful Dacia, să ducem asfaltul până la capăt. S-a început acest proiect, s-au introdus deja bani acolo, unde nu avem autorizație de construire o cerem, ca să fie investiții.”

Primarul Constantin Toma