Actualitate

NOUL CIMITIR, GATA PÂNĂ LA FINALUL ANULUI! Prețul însă se dublează

Suma alocată amenajării cimitirului din Micro XIV, pe terenul primit de la Ministerul Apărării Naționale, a fost dublată. Aproape 7 milioane de lei au fost adăugate la suma prevăzută inițial în proiectul votat în ședința din februarie 2021. Suplimentarea investiției a fost necesară, spune primarul Toma, pentru amenajarea drumurilor și căilor de acces în cimitir.

Proiectul privind construirea noului cimitir în municipiul Buzău a ajuns joi, 25 martie, din nou pe masa aleșilor locali. La o lună după ce investiția a primit undă verde în Consiliul Local, proiectul a supus din nou votului pentru că a fost necesară o suplimentare de buget. Mai exact, de o dublare a sumei ce urmează să fie cheltuită. Concret, de la 6 milioane de lei, cât era trecut în proiectul aprobat pe 26 februarie, la aproape 13 milioane de lei, în cel ajuns ieri în atenția aleșilor locali. Banii adăugați vor fi folosiți, potrivit proiectului, pentru amenajarea drumurilor și căilor de acces în cimitir. Suma însă a atras atenția consilierilor USR Plus care au sesizat că cele 7 milioane de lei adăugate reprezintă jumătate din suma cheltuită pentru asfaltările din municipiul Buzău pe parcursul anului 2020.

”Să înțeleg că există o creștere de la 6 milioane de lei la 13 milioane de lei, iar diferența este făcută de amenajarea de drumuri și aleile din acest cimitir.  7 milioane de lei reprezintă jumătate din suma pe care ați investit-o în asfaltările din municipiul Buzău în 2020. Acum eu ce să înțeleg, ați asfaltat prea puțin în 2020 sau această de asfaltare din cimitir este prea mare?”, a întrebat, în timpul ședinței, Irinel Cârstea, consilier USR Plus.

Răspunsul edilului nu a întârziat. Toma a explicat că acest cimitir este o necesitate și că banii vor fi alocați dintr-un credit contractat de Primărie.

”Toată suma este prinsă și într-un credit pentru că Uniunea Europeană nu finanțează cimitire. Prima sumă cuprinsă în proiectul votat la ședința anterioară a fost suma doar pentru prima parte a cimitirului: capela, clopotniță și de toate amenajările din față , inclusiv parcări. Proiectul complet nu era finalizat în februarie. Acum am identificat sursa de finanțare, am renunțat să facem anul acesta cinematograful Dacia, și putem termina acest cimitir până la finalul anului. În toate cimitirele municipale sunt 40 de locuri de înmormântare. Este o presiune socială extraordinară. În plus, dacă nu facem acest cimitir până la sfârșitul anului terenul de 5,7 hectare, conform Hotărârii de Guvern, revine Ministerului Apărării Naționale”, a explicat Constantin Toma.

În total vor fi amenajare, potrivit proiectului, peste 17.000 de metri pătrați de drumuri și căi de acces.

”În urma completării studiului de fezabilitate de către proiectant, a fost refăcut devizul general al întregii investiții, respectiv construcții în suprafață de 949,19 mp și drumuri și trotuare pe o suprafață de 17042 mp”, se arată în proiect.

Cimitirul, gata în 9 luni

Edilul a adăugat că lucrarea va fi încredințată societății Urbis Serv astfel încât să elimine termenele lungi pe care ar trebui să le parcurgă dacă ar scoate investiția la licitație. Așa se face că, spune edilul, cimitirul să fie gata în 9 luni, adică un termen de aproape patru ori mai mic decât cel prevăzut în proiectul aprobat de aleșii locali, unde termenul de execuție este de 34 de luni.

Cimitirul va avea propria capelă, o clădire administrativă, clopotniță și grupuri sanitare. În total, suprafața construită va însuma 934 de metri pătrați, iar restul terenului vor fi amenajate locuri de veci. În total, municipiul Buzău va câștiga 3820 de locuri de veci. De asemenea, vor fi amenajate 107 locuri de parcare.

Proiectul a fost votat cu 15 voturi pentru, o abținere și 6 voturi împotrivă.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Sunt surprins de suma aberanta alocata, in conditiile in care realizarea cimitirului existent pe Soseaua Nordului la standarde europene, cu toate facilitatile incluse ( biserica, 300 mp spatii administrative, 600 mp sala praznic, 15 000 mp alei pavate) a costat suma de 2 800 000 lei. Voi urmari cu maxim interes costurile acestui proiect facut din banii buzoienilor.
    Dinu

  • Ca informatii suplimentare, cimitirul mentionat are o suprafata de 11.5 ha, din care amenajate 6 ha, total locuri de veci disponibile 30 000 (treizeci de mii).