Actualitate

SE ÎNCHIDE CENTRUL PENTRU COPII DE LA BECENI! Ce se va întâmpla cu beneficiarii, angajații și clădirea

Undă verde pentru închiderea centrului pentru copiii cu tulburări de comportament de la Beceni! Consilierii județeni au aprobat ieri proiectul prin care în maximum șase luni acest centru, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Buzău, să fie desființat. Decizia a fost luată ca urmare a unor angajamente pe care România le are față de Comisia Europeană cu privire la implementarea unor soluții de protecție socială ce au ca scop dezinstituționalizarea copiilor.

”Procesul de dezinstituționalizare a copiilor şi tinerilor din structurile de asistenţă şi protecţie socială, închiderea unităţilor de tip rezidențial şi identificarea/implementarea unor măsuri alternative de protecţie socială sunt obiective strategice naţionale, agreate şi aprobate de Comisia Europeană”, se arată în proiectul votat joi de consilierii județeni, explicație, de altfell oferită și de președintele Petre Emanoil Neagu în timpul ședinței.

Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău

La rândul lor, reprezentanții Protecției Copilului spun că măsura dezinstituționalizării copiilor crește șansa acestora de integrare socială și profesională.

” În contextul național al promovării dezinstituționalizării și al încetării activității centrelor rezidențiale de tip clasic, obiectivele unui astfel de demers ar fi  furnizarea de servicii cât mai aproape de mediul familial, pentru copii și tineri, dar și creșterea șanselor acestora de integrare socială și profesională, evaluarea și măsurile propuse ținând cont de nevoile individuale ale acestora”, a declarat pentru sansanews.ro Roxana Kovaci, purtător de cuvânt DGASPDC Buzău

În acest moment la Centrul de la Beceni mai sunt 24 de copii, pentru care se caută cele mai bune soluții în vederea integrării lor după închiderea centrului.

”Pentru cei 24 de copii beneficiari vor fi identificate și implementate măsuri de reintegrare familiala, socio-profesională sau transfer către servicii rezidențiale de tip case de tip familial sau apartamente, aflate deja în structura D.G.A.S.P.C. Buzău, prin suportul Consiliului Județean”, a mai spus Kovaci.

Soluții se caută și pentru angajații centrului. Atât reprezentanții DGAPDC cât și președintele Neagu dau asigurări că nicio persoană nu va-și va pierde locul de muncă, chiar dacă, poate, pentru unii ar putea însemna să facă naveta până la noul job.

” Vor fi identificate soluții pentru redistribuirea personalului în cadrul structurilor care funcționează în subordinea DGASPC, această procedură urmând a fi finalizată cel mai târziu la 31 septembrie 2021”, au explicat reprezentanții Protecției Copilului.

În prezent, la Centrul de la Beceni lucrează 31 de persoane ( dintre care 22 angajați de specialitate), număr care, potrivit proiectului, a rămas același chiar dacă cu timpul numărul beneficiarilor a scăzut de la 40 la 24, fapt care a dus și la cheltuieli ridicate.

Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău

”Propunerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, iniţiată în 2019 şi însuşită de Consiliului Judeţean Buzău respectiv menţinută prin Proiectul de Hotărâre iniţiat se fundamentează în primul rând pe argumente de natura financiară . Costul mediu lunar /beneficiar este foarte mare determinat de cheltuieli materiale pe segmentul de încălzire termică cu lemne, cheltuieli de personal (nr. personalului a rămas acelaşi deşi nr. de beneficiari a scăzut)”, se arată în proiectul votat joi de consilierii județeni.