Actualitate

CÂT COSTĂ MASA DE PAȘTI? Produsele care au înregistrat cele mai mari scumpiri și cum se justifică prețurile

Mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile de Paşti, iar gospodinele sunt pe ultima sută de metri cu cumpărăturile. Cei care nu au cumpărat deja carnea de miel, trebuie să știe că trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani ca anul trecut. În Piața Centrală, un kilogram de carne de miel se vinde, vineri, cu prețuri care variază de la 32 de lei, până la 40 de lei. De asemenea, gospodinele care au nevoie de organe de miel pentru drob trebuie să plătească în jur de 18 lei pe kg.  Prețuri mai mari ca anul trecut, spun cumpărătorii în timp ce fermierii susțin că totul e justificat.  Creșterea prețurilor la cereale și la furaje i-a determinat pe crescătorii de ovine să crească și ei prețurile la carnea de miel și la animalele vândute în viu. Asta mai ales că Paștele se sărbătorește anul acesta la începutul lunii mai, adică, ciobanii au fost nevoiți să asigure o perioadă mai îndelungată hrana animalelor pregătite pentru sărbătorile pascale.

” Nu este scump. Să vă spun de ce. Preţul la porumb s-a făcut 12-13 lei kg, la orz 12-13 lei, balotul de lucernă 30 de lei kg şi atunci, dacă noi mergeam pe un 24, 25 de lei kg carcasa, crescătorul de animale muncea degeaba. A fost bun preţul la carnea de miel în viu şi atunci, ce rost mai avea omul să se chinuie să îl taie, daca putea să îl dea acum o lună de zile în viu cu 15-16 lei. Eu zic că nu este un preţ mare. Normal trebuia să se dubleze şi să ne bucurăm de prețurile din acest an. Cred că la anul vom avea o criză şi mai mare de oaie. Oamenii dacă nu câştigă, nu o să mai crească. O să crească numai cei cum sunt ca mine, Mie îmi este drag. Oamenii care îngrijesc de animale trebuie şi ei plătiţi. Nu mai poți ţine un cioban cu 1000 de lei sau 1500 de lei pe lună. El stă 24 din 24. Trebuie să îi dai 2000- 2500 de lei”, a declarat la Focus Tv, Victoraș Ghizideanu,  crescător de ovine din Poșta Câlnău.

Pe de altă parte, crescătorii atrag atenția că anul viitor prețurile ar putea fi și mai mari de atât si cer sprijin din partea statului pentru a putea să-și continue activitățile:

”Acum 15- 20 de ani se dădea subvenţie cum era la viţel, pe kg. Indiferent cât am vrea noi, dacă s-ar da ceva pe kg, adică subvenţia să fi dată şi pe kg de carne miel, poate atunci, dacă mielul are 15 kg, ia şi el un leu la kg, atunci ar fi bine. Costă şi abatorizarea unui miel.  Sunt multe cheltuieli în plus”, a mai spus Ghizdeanu.

Cei care nu consumă carne de miel, aleg in aceste zile carnea de curcan, dar nici aici prețurile nu sunt mai scăzute. Pulpa de curcan costă 21 de lei kg, în timp ce pieptul ajunge până la 27 de lei chiar 30 de lei per kg. Ouăle costă de la 80 de bani, până la 1 leu, dar pot ajunge și la 3 lei bucata, cum ar fi cele de curcă.

Vânzătorii din Piața Centrală se plâng de lipsa clienților. Prea puține gospodine au cumpărat ouă din piață, comercianţii de ouă spun că vânzările anul acesta sunt la jumătate comparativ cu anul trecut.  Cât despre legume, preţul roşiilor variază de la un comerciant la altul, în funcţie de ţara din care provin. Preţul roşiilor româneşti variază între 25 şi 28 de lei kg. Tomatele aduse din export sunt însă mai ieftine, dar nu se compară la gust cu cele autohtone. De pildă, un kg de rosii aduse din Grecia costă 10 lei, iar cele din Turcia 7 lei. Preţul la ceapă verde e asemănător celui de anul trecut. O legătură de ceapă costă 1 leu 50, maxim 2 lei. La fel şi legăturile de mărar şi pătrunjel. 

Preţul la salată variază şi el de la 1 leu până la 3 lei. De asemenea, pentru gospodinele care vor să facă sarmale duminică, un kg de varză murată costă 6 lei kg. Pe masa de Paşti, mulţi aleg să pună şi brânză. Şi aici, preţurile diferă. De exemplu, 1 kg de brânză de oaie ajunge până la 25 de lei, brânza de vacă 20 de lei per kg, iar urda 20 lei kg.

De pe masa de Paști nu trebuie să lipsească nici pasca. Gospodinele care nu au timp să o prepare o pot cumpăra cu 23 de lei kilogramul în timp ce cozonacii sunt între 20 și 60 de lei, în funcție de sortiment.