Actualitate

Cât de sănătoasă e apa din Buzău? În multe comune, nivelul de nitriți și nitrați în apa din fântâni e îngrijorător de mare. DSP dă amenzi peste amenzi, dar situația nu pare să se schimbe

În secolul 21, mii de buzoieni sunt nevoiți să consume apă din fântânile proprii sau să scoată bani din buzunare și să cumpere sticle cu apă plată de la magazin. În comunele lor nu există rețele de distribuție a apei potabile. În alte comune instalațiile de aprovizionare cu apă există, dar apa nu este bună de băut. O arată inspectorii Direcției de Sănătate Publică Buzău care, pe parcursul acestui an, au descins în toate localitățile județului și au prelevat probe din apa consumată de buzoieni. Verificările s-au soldat cu un șir lung de amenzi și sarcini clare pentru autoritățile locale de a remedia problemele identificate.

Potrivit unui raport al DSP, în județul Buzău, 14 comune nu au rețele de distribuție a apei. Este vorba, în general, despre localități din zona de câmpie unde fântânile sunt folosite pentru aprovizionarea cu apă. Problema este că apa nu este întotdeauna bună de băut.

“In anul 2021, în județul Buzău, 14 comune nu au instalații centrale de aprovizionare cu apă a populației (Amaru, Brăești,  Buda,  C.A. Rosetti, Florica, Largu, Mărgăritești, Mihăilești, Odăile, Racovițeni, Rușețu, Scutelnici, Țintești,  Ziduri). Din fântânile publice din județ au fost recoltate și analizate chimic / microbiologic un număr de 69 probe din care 25 au fost necorespunzatoare la parametrii amoniu, nitriți, nitrați, bacili coli, Escherichia coli, enterococi.” 

Astfel de probleme au fost identificate la Rușețu, o localitate cu circa 3800 de locuitori. De când se știu, oamenii consumă apă din fântâni, deși nu toate au apă de cea mai bună calitate.

“Lucrăm la un sistem de apă și canalizare care să fie în subordinea CL. Acum iau acordul de la proprietar pentru branșare și racordare. În paralel, lucrăm la calitate apei, adică să curățăm instalația, să duc probe de apă la DSP. Cred, dacă ne permite timpul, în 3 săptămâni-o lună, vom obține autorizația de mediu. Oamenii consumă acum apă din fântâni sau de la magazin. Sunt câteva fântâni forate cu apă potabilă, altele nu au apă bună”, a declarat primarul Florin Snae.

Aceeași situație și la Florica. Singura sursă de apă sunt fântânile. Doar unele, însă, pentru că multe fântâni au apă plină cu nitriți și nitrați, adică apă nepotabilă.

“Există rețea de apă și canalizare doar că este în lucru. Am predat la Compania de Apă, au lucrat până luna trecută la branșamente. În primăvară cred că dăm drumul. Oamenii au fântâni în curte, doar că în multe cazuri calitatea lasă de dorit. Oamenii știu că apa nu e bună, să nu consume din acele locuri”, spune primarul Ion Zaharia.

În alte comune, satele componente sunt traversate de rețele de apă, dar nu în toate cazurile apa care curge la robinet este și bună de băut. Din cele 77 probe recoltate de DSP din astfel de surse de apă, 46 au fost neconforme din punct de vedere fizico – chimic și 21 neconforme din punct de vedere microbiologic. Astfel de probleme au fost găsite la Lopătari.

“La Lopătari avem o rețea de apă rudimentară, realizată acum câțiva ani. Am avut un control de la DSP care a constat că apa are anumiți parametri depășiți. Lucrăm alături de DSP pentru a găsi soluții pentru acești parametri care au valori depășite. În principiu, avem nevoie de niște stații de clorinare pentru bazinele de apă pe care le avem”, a declarat primarul Claudiu Constantin.

Până când deficiențele vor fi remediate, oamenii au fost sfătuiți să nu mai bea apă de la robinet dacă nu o fierb înainte.

“Le-am recomandat oamenilor să nu consume apa, iar dacă nu au alte surse, să o fiarbă înainte.”

Primarul Claudiu Constantin

Probleme privind calitatea apei sunt și în câteva localități unde operează Compania de Apă.

DSP a prelevat probe și a descoperit deficiențe la Săhăteni, Padina, Movila Banului, Puiești și Viperești. Este vorba despre comune în care operatorul de apă are în plină desfășurare lucrări de modernizare a rețelelor.

Simona Săvulescu, director Compania de Apă

Consumul apei cu amoniu, nitriți, nitrați peste limitele maxime admise poate  genera intoxicații acute grave la copii dar poate agrava serios și starea  de sanatate a persoanelor cu boli cronice, la care exista riscul să apară « boala apei » manifestată prin: grețuri, vărsături, dureri de cap, amețeli, anemie.  Pentru a evita acest risc, D.S.P. Buzau a trasat sarcini primăriilor de a remedia deficiențele descoperite iar pe de altă parte le-a recomandat să amenajeze perimetrele de protecție sanitară,  să curețe și să întrețină corespunzător fântânile în vederea aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei.