Actualitate

Un medic buzoian explică de ce au fost atât de multe cazuri grave provocate de COVID-19! Cheagurile de sânge periculoase, particularitatea valului 4

sursa:Facebook

Valul patru al pandemiei de coronavirus a dat peste cap sistemul medical. Bolnavii COVID-19, în stare gravă, au venit unul după altul, iar de câteva săptămâni bune spitalele sunt sufocate de pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Capacitatea de internare a fost mărită gradual, dar toate paturile au fost ocupate imediat, iar nevoia de oxigen a crescut de trei –patru ori față de celelalte valuri ale pandemiei. Cu alte cuvinte, o situație fără precedent, și, din păcate, o altă particularitate dată de această nouă tulpina Delta, în acest val patru al pandemiei, care de altfel a generat și cele mai multe cazuri grave de COVID-19, o reprezintă și formarea unor cheaguri de sânge periculoase, cu o frecvență mult mai mare, deci la mai mulți pacienți decât cei la care se întâlneau astfel de complicații date de infecția cu coronavirus.

Observația aparține medicului pneumolog Cătălin Geambașu care a subliniat faptul că tot mai mulți dintre pacienții pe care i-a tratat au aceste probleme provocate de infecția cu SARS-CoV-2. De aici, numărul mare de cazuri grave și bolnavi care au nevoie de internare pe o perioadă cât mai lungă de timp.

”Un aspect care nu a fost atât de frecvent în valurile precedente este afectarea hematologică. Prin aceasta mă refer la tulburările de coagulare pe care o parte din pacienți le fac. Aici ne referim la stări care determină accidente tromboembolice . Fie că vorbim de evenimente cardio-vasculare, fie că vorbim de spic pulmonar cu embolii pulmonare, dar și alte tulburări de coagulare, cum ar fi scăderea trombocitelor, care e un precursor al acestor tulburări de coagulare. Ideea este că aceste evenimente tromboembolice sau evenimente hematologice stricte sunt mai frecvente în această perioadă”, a explicat Cătălin Geambașu, medic pneumolog în cadrul secției Pneumologie din Spitalul Județean Buzău.

Alți specialiști le numesc cheaguri dramatice care se formează și care pot ajunge la diferite organe vitale, cum ar fi plămânii, inima sau chiar creier, aspecte despre care de altfel a vorbit și doctorul Cătălin Geambașu.

„ Practic, virusul determină în anumite părți în evoluția lui o cascadă de coagulare, care se concretizează într-un eveniment tromboembolic. Adică se formează un cheag, care poate ajunge în diverse părți ale corpului, mai frecvent la nivel pulmonar sau la nivel cranian sau la nivel cerebral”, a spus Geambașu.

Despre cât de periculos poate fi acest virus au vorbit, încă de la debutul pandemiei, când au fost făcute primele observații la pacienții COVID în stare gravă și medicii din New York.

„În calitate de expert în tromboze, vă pot spune că este boala cu cea mai mare coagulare a sângelui pe care am văzut-o în viața mea”, a spus dr. Alex Spyropoulos, profesor la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein din New York, citat de Digi24.

De asemenea, același medic a făcut și o serie de studii care arată că tratarea pacienților COVID cu medicamente anticoagulante poate reduce sau chiar preveni aceste cheaguri. Iar vaccinarea împotriva COVID-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează împotriva infectărilor, spun medicii, citați de Digi24.

La rândul său, medicul Cătălin Geambașu a explicat cât de lentă este recuperarea pacienților care dezvoltă astfel de cheaguri și că, de multe ori, din păcate, se ajunge la decese.

„Acești pacienți au o recuperare mai lentă, mai ales la pacienții cu afectare pulmonară severă poate dura câteva luni de zile. Aceștia sunt externați cu oxigenoterapie la domiciliu, însă depinde de conduita de după externare. Adică unii pacienți au nevoie de chinetoterapie respiratorie, cum spuneam, unii au nevoie de oxigenoterapie, dar, ușor-ușor, ei se recuperează. Legat de mortalitate, e greu de spus. Însă, într-adevăr, vorbim de cazuri mai severe, în care din păcate, în unele cazuri nu se poate face mai mult”, a explicat Cătălin Geambașu.

Astăzi, 10 noiembrie , la secția de Pneumologie a Spitalului Județean sunt internați 59 de bolnavi, la Boli Infecțioase 38, iar la ATI alți 17 bolnavi. De asemenea, în aceeași unitate medicală mai sunt spitalizați 71 de pacienți în secția COVID amenajată la etajul patru al Spitalului Județean și 47 așteaptă un pat la UPU.