Actualitate Social

Turcii care dețin Superlit închid afacerea de la Buzău. Toți angajații sunt concediați

Una dintre companiile mari care activează în industria buzoiană se retrage de pe piață. Motivul: turcii care dețin fabrica de tuburi și țevi din Bariera Brăilei, au decis să relocheze unitatea de producție în Turcia. Toți cei 91 de angajați își pierd locurile de muncă, primele două etape de concedieri fiind încheiate deja. Ultimii angajați vor fi disponibilizați luna aceasta, potrivit profit.ro

Fabrica de la Buzău a companiei producătoare și distribuitoare de tuburi și țevi la nivel mondial a fost deschisă în 2008, la Buzău, într-un parteneriat cu o altă companie locală. Doi ani mai târziu, acționarii turci au preluat pachetul de 40 % și au devenit deținătorii întregului capital. Dar fabrica nu a atins volumul de vânzări preconizat, singurii ani buni fiind 2013 și 2017, când a și înregistrat profit. În perioada 2015-2020, compania a înregistrat scăderi ale volumului de vânzări pe piața din România. În 2019 a înregistrat cel mai slab rezultat, iar analizele cost-eficiență au arătat că este mai rentabil ca fabrica să fie relocată în Turcia, țara mama a grupului care o deține. Relocarea se va face doar pentru partea de producție, urmând ca distribuția să fie menținută pe piața românească. Închiderea producției înseamnă însă concedierea celor 91 de salariați. Potrivit publicației profit.ro, concedierea a fost programată în 3 etape, până în luna curentă.

La decizia de relocare a producției au contribuit și alți factori, unii având legătură cu pandemia. Falimentul principalului client al fabricii, din Austria, creșterea prețurilor pentru materiile prime și problemele pe lanțul de aprovizionare, au fost alte motive care au condus la oprirea producției în România.   

Compania mama mai are două unități de producție în Turcia. Fabricile produc tuburi ți țevi folosite în proiecte de infrastructură, de canalizare, rețele de apă, irigații și microhidrocentrale.