Uneori tragediile se repetă, fără ca cei care ar trebui să le preîntâmpine să reacționeze în vreun fel. La finele anului trecut, un adolescent a murit în apropierea Podului Vadu Pașii pentru că circula pe carosabil, drumul neavând trotuar. La două luni ditanță, un bărbat de 51 de ani din Vernești și-a pierdut viața, în aceleași condiții, în urma unui accident produs pe o șosea fără trotuar, la Mierea.
Moartea unui localnic din Vernești, accidentat mortal în timp ce se deplasa pe marginea unui drum județean, redeschide discuția privind infrastructura rutieră care pune vieți în pericol. La o zi distanță, comunitatea locală a reacționat cerând autorităților amenajarea unor trotuare pe DJ 100 H, cumulat cu alte măsuri, pentru a evita producerea altor tragedii.
”E nevoie sa se reduca viteza acolo. Pe liniile drepte insa, tot se trece de 100 km/h. Asta in conditiile in care 𝗻𝘂 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁𝗮 𝘁𝗿𝗼𝘁𝘂𝗮𝗿. Iar de cand avem munti de zapada inghetata pe marginea soselei, pietonii nu se pot feri de masini in niciun fel. Noaptea 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗲𝘇𝗻𝗮 caci iluminatul public functioneaza doar pe alocuri. 𝗜𝗻 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁𝗶𝗶, 𝗮𝘀𝗲𝗮𝗿𝗮 𝗮 𝗺𝘂𝗿𝗶𝘁 𝘂𝗻 𝗼𝗺. Un vecin a fost lovit mortal de o masina in bezna, la cativa metri de casa lui si la vreo 200 de metri de casa noastra. Nu am fost acolo aseara, slava cerului, dar stiu ca efectiv nu ai unde sa te feresti din fata masinilor pe sosea. Si e bezna.” se arată într-o postare a Narcisei dzumitru, representant al Asociației pentru Dezvoltarea Văii Nicoșvului.

Primele demersuri pentru instituirea unor măsuri de reducere a riscurilor au fost cerute deja, prin intermediul unor petiții:
”Azi am solicitat iarasi, in scris, in numele asociatiei, limitatoare, iluminat public si trotuar pe DJ100H in satul Mierea, pe Valea Niscovului. Si am oferit un model de cerere si vecinilor, sa solicite si ei. Cativa au facut-o deja. Pentru ca ceea ce incercam sa prevenim s-a intamplat, a murit un om. Si inteleg ca nu e prima data, s-a mai intamplat si in trecut, inainte sa ne mutam noi aici.”
Primăria Vernești trebuie să reacționeze urgent!
Petițiile au fost transmise Consiliului Județean, administrator al drumului, Instituției Prefectului, dar și Inspectoratului Județean de Poliție.
IPJ Buzău z transmis, prin Biroul de Presă, că petiția care semnalează situația de la Vernești nu a ajuns încă pe adresa institușiei, dar că situația va fi evaluate împreună cu administratorul șoselei care are responsabilitatea intervențiilor.
În același timp, la emisiunea Sens Direct de la Focus TV, ediția de joi, vicepreședintele CJ Buzău, Adrian Petre, a declarat:
”Noi, pe drumurile pe care le reabilităm acum, am prevăzut trotuare, pentru orice proiect. Pe celelalte – cam 700 de kilometri de drumuri județene cu asfalt – aproximativ 350 de kilometri s-au reabilitat până acum. Pe cele reabilitate pe proiecte prin fonduri guvernamentale, am derulat lucrări prin care s-au amenajat și trotuare. Pentru restul, a găsit soluția cu primarii să le dăm în administrare trotuarele și să le reabiliteze dânșii. Exact situația de la Vernești de unde avem solicitare pentru reabilitarea trotuarelor. O parte din cele pe DN 10 le-au reabilitat, au ajuns și la cele de pe drumul județean, urmează, în funcție de fonduri, să amenajeze în totalitate pe șoseaua județeană.”
Referitor la riscurile existente, aceeași sursă a declarat:
”Este o situație reală, mai ales acum cu zăpada, oamenii nu au pe unde merge. Plus, acei șoferi teribiliști care conduc cu viteze mari. Noi am mai instalat acele limitatoare de viteză care au dat rezultate pe unele tronsoane de drum.”
Adaugă comentarii