Actualitate

Zi specială pentru elevi, la mijlocul săptămânii. Programul obișnuit va fi modificat

Pentru al doilea an, pe 15 februarie, în toate școlile din țară se marchează Ziua Națională a Lecturii, o ocazie perfectă pentru cadrele didactice și autorități de a explica elevilor cât de important este să citească măcar câteva pagini dintr-o carte în fiecare zi.

Dacă anul trecut, Ministerul Educației recomanda ca la anumite ore, în fiecare clasă, elevii să lase activitățile obișnuite și să citească dintr-o carte, anul acesta recomandările sunt altele.

“În timpul programului școlar, elevii vor fi încurajați să prezinte cartea preferată, să citească din ea și să discute pe marginea ei. Copiilor din ciclul antepreșcolar/preșcolar cadrele didactice le vor citi cărți potrivite vârstei. Vă încurajăm ca activitățile din data de 15 februarie să fie precedate sau urmate și de alte inițiative:

  • cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia; 
  • întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori; 
  • ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
  • vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
  • expoziții cu desene ale personajelor preferate; 
  • discuţii despre drepturile de autor;
  • expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor”, anunță Ministerul Educației.

În Buzău, deja școlile au început pregătirile încă de săptămâna trecută. În unele unități, elevii sunt îndemnați ca miercuri să aducă la școală cartea preferată, în timp ce în altele vor fi organizate lecții deschise despre lectură, dar și diverse ateliere.

“În fiecare an, pe 15 februarie, se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Invităm cadrele didactice, elevii și părinții să participe la activități care au drept scop stimularea intereselor de lectură prin organizarea de ateliere de scriere creativă, expoziții de carte, discuții interesante. Astfel, împărtășim, descoperim și îi încurajăm pe copii să se apropie de lumea magică a cărții! “, anunță și reprezentanții Liceului Tehnologic Dimitrie Filipescu Buzău.

Ziua de 15 februarie a fost declarată Ziua Națională a Lecturii după ce un proiect inițiat de mai mulți parlamentari PNL a fost adoptat de Parlament în 2021, iar în ianuarie 2022 legea a fost promulgată de șeful statului.

Inițiatorii proiectului arătau că se impune o astfel de decizie în condițiile în care, potrivit statisticilor, prea puțini copii şi tineri citesc cărți: “68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România”.