Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

CÂȚI PACIENȚI COVID-19 MAI SUNT ÎN SPITALELE DIN BUZĂU! Ultimele vești despre deschiderea spitalului de la Râmnicu Sărat

Buzăul este pe un trend descendent în ceea ce privește numărul infecțiilor cu sars-cov-2, iar cifrele lunii septembrie arată că, de fapt, numărul îmbolnăvirilor a scăzut aproape la jumătate față de luna august. Concret, în luna septembrie au fost înregistrate 488 de îmbolnăviri covid-19, în timp ce în cele 31 de zile ale lunii august au fost raportate de Direcția de Sănătate Publică Buză 914 cazuri de covid-19.

O altă veste bună este și creșterea numărul de persoane care au învins acest virus, fiind declarate vindecate. Astfel dacă pe 1 septembrie erau raportați 1704 pacienți vindecați de covid19, finalul lunii a arătat că cifra a crescut până la 2457, ceea ce înseamnă că într-o lună s-au vindecat 753 de bolnavi.

Din păcate, în ultima lună au fost înregistrate și noi decese astfel că numărul bolnavilor care au pierdut lupta cu virusul sars-cov-2 a crescu de la 80 câte erau la finalul lunii august la 102, în prezent.

Totuși, situația actuală a Buzăului în ceea ce privește transmiterea comunitară este una bună, iar numărul infecțiilor raportate într-un interval de 24 de ore este până în 20 de persoane, adică la jumătate față de cât erau confirmate în august, aproape în fiecare zi. Carmen Scântei, medic epidemiolog din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău a explicat că o contribuție foarte mare la această situație a avut-o și faptul că oamenii, chiar și la cea mai mică suspiciune și mai ales după ce au aflat rezultatul unui test, au rămas în izolare, în domiciliu.

Mai puțin de o sută de bolnavi, în unitățile COVID din Buzău

Odată cu scăderea numărul infecțiilor a scăzut și numărul pacienților aflați în spitale. Spre exemplu, la finalul lunii septembrie  sunt internați în unitățile specifice COVID-19 din Buzău mai puțin de o sută de bolnavi. Astfel, în unitatea suport de la Râmnicu Sărat sunt internate 41 de persoane dintre care 6 bolnavi sunt la Terapie Intensivă. Alte 55 de persoane infectate cu SAR-CoV-2 sunt spitalizate în Spitalul Județean Buzău, patru dintre bolnavi fiind la Terapie Intensivă.

Numărul mic de internări îi determină pe reprezentanții spitalului din Râmnicu Sărat să ceară redeschiderea unității medicale și pentru restul categoriilor de pacienți. De altfel, astfel de solicitări au tot fost făcute mai ales că printre medicii de la Râmnic sunt și chirurgi sau ortopezi care în toată această perioadă nu au putut să-și practice specializarea pentru care s-au pregătit.

Totuși, până acum, Ministerul Sănătății nu a luat nicio decizie în acest sens, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău sunt de părere că, deocamdată, redeschiderea spitalului nu este posibilă.

”Noi n-am primit nicio informație oficială din nicio parte și în absența unei adrese foarte clare de la Minister nu putem discuta. Direcția de Sănătate Publică spune că n-ar putea fi deschis spitalul și către o altă categorie de bolnavi . Am dat drumul la activitatea de ambulator , și așa există tot felul de măsuri pe care le-am aplicat pentru ca lucrurile să nu degenereze la un moment dat , ambulatoriul de specialitate beneficiind de niște circuite separate  care au fost posibile, pe când împărțirea spitalul în COVID și non COVID n-ar fi posibilă”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog din cadrul DSP Buzău.

Spitalul de la Râmnicu Sărat are aproape 400 de paturi și din martie 2020 a fost declarat unitate suport COVID-19, astfel că acolo au ajuns doar pacienți infectați cu SARS-CoV-2.