Social

CÂȚI ȘOMERI ARE BUZĂUL DUPĂ TREI LUNI DE PANDEMIE? Oferta locurilor de muncă disponibile, astăzi, prin intermediul AJOFM

Rata șomajului la Buzău s-a menținut constantă pe durata celor trei luni, de la debutul crizei provocate de coronavirus. Cel puțin așa arată cifrele comunicate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă potrivit cărora în prezent, rata șomajului este de 6,7%. Mai exact, Buzăul numără 11.700 de șomeri dintre care doar 1.500 sunt indemnizați, restul, spune Ionel Tociu, directorul AJOFM, sunt beneficiari ai venitului minim garantat.

”Rata șomajului pe perioada pandemiei nu a fluctuat. Nici nu a scăzut, nici nu a crescut dintr-un motiv simplu. Persoanele care au fost în șomaj tehnic au avut contractul suspendat , deci nu au fost șomeri în sensul clasic al cuvântului, potrivit Legii 76 din 2002”

În plus, în cele trei luni de pandemie și până astăzi, patronii buzoieni au continuat să angajeze.

”În aceste luni de pandemie, numărul angajărilor lunare, în funcție de luna de referință, a fost de 400 -500 de persoane angajate lunar. Domeniile de activitate cu cele mai multe locuri de muncă disponibile au fost construcțiile, agricultura și industria grea unde s-au căutat sudorii, strungarii, inginerii mecanici, frezorii. Asta demonstrează că în perioada pandemiei doar 10% din structura economică a județului a fost afectată de șomajul tehnic și 9% din totalul populația ocupate a fost afectată de șomaj tehnic. În plus, asta mai demonstrează faptul că structura economică a județului este concentrată pe platforma industrială și acolo nu au fost probleme semnificative”, a explicat Ionel Tociu

Și astăzi, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt disponibile 251 de locuri de muncă. Vorbim de job-uri în construcții , respectiv faianțar, dulgher, sudor, fierar betonist dar și de posturi în agricultură . De asemenea, încep să apară și primele locuri de muncă în domeniul cel mai afectat de pandemie, respectiv HoReCa. Astăzi se caută la Buzău chelner, ajutor de ospătar dar și lucrător în bucătărie. Lista locurilor de muncă cuprinde și câte două posturi pentru bucătar și patiser. Sunt căutați și angajații cu studii medii și superioare pentru posturi de inginer, auditor, inspector resurse umane și chiar director de societate comercială.