Actualitate

Câți turiști a pierdut Buzăul în pandemie! Cum pot fi readuși vizitatorii în județ

Vacanțele au fost limitate în pandemie, iar turismul a avut mult de suferit. Mulți proprietari de pensiuni și-au închis ușile și au trimis angajații în șomaj tehnic. După un an de pandemie, activitatea din turism era practic blocată, iar asta se vede cel mai bine în cifre care arată o scădere a turiștilor la mai mult de o treime față de valorile înregistrate înaintea pandemiei. Din fericire, odată cu ridicarea restricțiilor, operatorii de turism și-au reluat activitatea, iar vizitatorii au început să prindă curaj în a călători. Totuși, valorile din turismul buzoian nu sunt îmbucurătoare. Reprezentanții marilor agenții de turism din România sunt de părere că Buzăul mai are de investit până când județul va deveni o destinație de vacanță și doar o zonă perfectă pentru o excursie de o zi.

Turismul buzoian își revine într-un ritm destul de lent după pierderile provocate de pandemia de coronavirus. Deocamdată, turiștii ajung la Buzău în număr destul de mic, și nu rămân mai mult de o zi pe care o petrec la obiectivele emblematice pentru județ, cum ar fi Vulcanii Noroioși.

”Aș putea spune că activitatea de turism ca și venituri nu are o pondere mare în produsul intern brut a județului, cu toate acestea, sigur că și în județul Buzău s-au resimțit în acest domeniu efectele pandemiei, practic ale restricțiilor impuse. Am plecat în 2019 de la un indiciu de utilizare netă a capacității de cazare turistice în funcțiune de 15,9 % ca să ajungem în 2020 la 5,6%, deci la o treime. În luna martie 2020 s-a resimțit această scădere, iar în aprilie-mai și iunie a mai scăzut la 2-3%”, a declarat, la Focus News, Cornelia Geambașu, director Direcția Județeană de Statistică Buzău.

Totuși, 2021 a adus o ușoară creștere.

”Se poate constata în anul 2021, când s-au mai ridicat dintre restricții, o creștere a acestui indice astfel încât în aprilie 2021 s-a ajuns la o valoare de 7,3%, deci ne apropiem de jumătatea mediei anului 2019. Ca și număr de turiști în anul 2019  am înregistrat 102.709de persoane ,iar în 2020 am avut 36.095de turiști, deci aceeași scădere la o treime”, a mai spus Cornelia Geambașu.

Există totuși și o veste bună. Luna aprilie 2021 a venit cu o creștere de 15 ori față de numărul turiștilor înregistrați în aceeași lună a anului 2020.

”O veste bună există și ne dă speranțe că poate până la finele anului 2021 vom mai crește. Este vorba despre exact această lună aprilie care a înregistrat o creștere de 15 ori față de aprilie 2020. S-au reluat activitățile în Stațiunea Monteoru, care are o pondere destul de mare și dacă s-au reluat și programele cu biletele de tratament prin Casele de Pensii, atunci să sperăm că vom înregistra creșteri”, a apreciat directorul DJS Buzău.

Servicii de calitate și prețuri avantajoase, cheia în turism

Pentru  atrage turiștii la Buzău, un județ bogat în obiective turistice unice, specialiștii din turism sunt de părere că operatorii din județ trebuie să-și regândească strategia. Mai exact să ofere servicii de o calitate mai bună și la prețuri avantajoase.

”Buzăul este o zonă turistică foarte frumoasă. Eu cred că peste tot trebuie o promovare intensă și să se investească în spațiile de cazare, iar raportul calitate-preț să fie foarte bun. Calitatea serviciilor să fie crescută și prețul să fie foarte atractiv și în acel moment Buzăul va fi una dintre destinațiile preferate. Sunt convins că și acum sunt turiști. Vulcanii Noroioși este un loc foarte  apreciat. Și noi promovăm acest obiectiv în excursii de o zi, iar turiștii se întorc foarte încântați. Sărata Monteoru, la fel”, a spus Marius Berca, reprezentant agenție de turism.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian