Actualitate SĂNĂTATE

Cauzele valului de gripe și pneumonii. Medicii trag un semnal de alarmă: “Oamenii nu înțeleg…”

În ultima perioadă, nu doar cazurile de gripă înregistrează un trend ascendent, ci și pneumoniile. În acest sezon rece, numărul pneumoniilor, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Buzău, a crescut de aproape 5 ori față de anul trecut, mai exact până în prezent au fost confirmate 5.209 de cazuri, în timp ce anul trecut în perioada octombrie- februarie, au fost 1.217 cazuri. Sunt atât copii care ajung la medic cu astfel de afecțiuni, cât și adulți, unii prezentând forme grave.

“În ultimele săptămâni, am constatat cu toții, și eu, și colegii mei, un număr foarte mare de prezentări pentru infecții acute ale căilor respiratorii, mai cu seamă la copiii până în 7- 8 ani, dar și la adulții cu boli cronice. Aceste infecții sunt determinate de virus gripal, la cei care n-au înteles utilitatea vaccinării din timp, dar și de expunerea la colectivități mari ( școli, grădinițe, creșe), unde copiii sunt ușor vulnerabili”, spune medicul de familie Gina Câmpeanu.

Aglomerat este, în ultima perioadă, și la Spitalul Județean, unde ajung pacienți cu forme grave de boală.

“Sunt foarte mulți pacienți, pacienții stau staționați UPU pentru că sunt destul de grav și nu ne permitem să-i lăsăm acasă, pentru că vin cu comorbidități care derivă din această patologie. La noi, din septembrie și până spre vară paturile sunt ocupate 100% sau chiar peste, suntem foarte ocupați, simțim nevoia să fim ajutați de alte secții pentru a mai prelua din aceste forme grave”, a declarat, la Focus Tv, medicul pneumolog Narcisa Ispas.

Buzoienii, reticenți față de vaccinarea antigripală

Care sunt cauzele acestui val de îmbolnăviri? Medicii spun că, pe de o parte, trendul ascendent este favorizat de schimbarea bruscă de temperaturi, de la valori de 15-20 de grade, la doar 3-5 grade. Pe de altă parte, o cauză o reprezintă și reticența față de vaccinarea antigripală. După pandemie, spune medicul Gina Câmpeanu, încrederea pacienților în vaccinuri a scăzut foarte mult, inclusiv în cel antigripal, deși, de-a lungul anilor, și-a dovedit utilitatea.

“Eu pun acest lucru pe seama schimbărilor bruște de temperaturi, dar și pe seama faptului că oamenii nu înțeleg utilitatea vaccinării antigripale. Chiar de la 1 octombrie am încercat să facem cunoscută această metodă profilactică extraordinară, este singura eficientă, pe lângă faptul că trebuie să mai luăm suplimente alimentare vitamina C, D, dar vaccinarea antigripală este o mare oportunitate și este foarte indicată. Datorită faptului că lumea a început să manifeste reținere față de vaccinare, în general, și amestecă lucrurile, se gândesc la vaccinul anti COVID, la efecte secundare, am constatat că mai greu ajungem să convingem omul că este util să se vaccineze antigripal, mai ales cei care sunt cu vârsta de peste 60 de ani, mai ales la copii, pentru a preveni îmbolnăvirile.”

După pandemie, dar și după ce a fost schimbată modalitatea de vaccinare antigripală, pacienții fiind nevoiți să facă mai multe drumuri la medicul de familie și la farmacie pentru a le fi administrat serul, a scăzut semnificativ interesul pentru vaccinul împotriva gripei, deși acest ser evită formele grave de boală.

“A scăzut interesul pentru vaccinarea antigripală, ducem o mare luptă pentru a convinge părinții să își vaccineze copiii, pentru că am constatat că a crescut incidența rujeolei, tusei convulsive, nu mai vorbesc de gripe, dar lumea este reticentă, nu mai vor să își vaccineze copiii, vor date suplimentare. Sigur, fiecare preparat biologic are și anumite efecte secundare, dar lucrez de peste 35 de ani, nu am avut probleme cu vaccinarea, dacă micuțul este sănătos se poate vaccina și se pot evita îmbolnăviri grave în sezonul rece.”

Măsuri pentru evitarea îmbolnăvirilor

Indiferent că apelăm la vaccinul antigripal sau nu, important este să ținem cont și de regulile minime de igienă.

“Este nevoie să creștem imunitatea cu o dietă echilibrată, cu fructe și legume, hidratare corespunzătoare, odihnă la timp, fără vicii, toate acestea ne ajută, ne organizează un pic viața, inclusiv exercițiile fizice sunt importante. Relaxarea măsurilor care a venit după pandemie poate lasă pacientului garda jos, nu-și mai aduce aminte să folosească masca, să se izoleze dacă este o sursă de infecție pentru cei din jur, să dezinfeceze zona unde își desfășoară activitatea”, a subliniat medicul pneumolog Narcisa Ispas.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian