Actualitate Tineri pentru România

Ce a plantat nea Beni în grădina sufletului. Tineri buzoieni pe care marele artist i-a îndrumat pe căile muzicii (FOTO)

O vorbă plină de înțelepciune spune că ” Unii mor fiind încă în viață, alții trăiesc și după moarte ”. Trecerea la cele veșnice a maestrului Benone Sinulescu a îndoliat o întreagă țară, dar dincolo de tragismul despărțirii, rămân operele, amintirile și ”vlăstarele” prin care artistul va dăinui. Nea Beni a lăsat în urma-i cântecele sale nemuritoare, timbrul său inconfundabil, dar și cărora le-a îndrumat pașii către scenă, pe care i-a învățat tainele cântecului popular și le-a împărtășit din secretele sale, ajutându-i să ducă muzica autentică românească mai departe.

Unul dintre tinerii interpreți care au avut norocul să stea față în față cu maestrul Benone Sinulescu și să primească sfaturi de neprețuit de la acesta este Iulian Ștefan Pavel, un tânăr cu rădăcini în zona Siriului. Cu zâmbetul pe buze își aduce aminte de modul în care l-a întâlnit pe maestru și cum această întâlnire i-a marcat cariera.

„Încă din clasele primare am început să descopăr pasiunea pentru muzica populară. Din clasa a V-a l-am avut profesor pe Vali Roșu, care era un cunoscut al interpretului și, cu acordul dânsului, a înregistrat niște piese la Orchestra Buzoiană, niște piese specifice ale lui Benone cu Sorin Briciu. Eu am preluat aceste cântece ale colegului și, ajutat de profesor, am intrat în lumea aceasta a muzicii buzoiene și în special a lui Benone. Primul cântec al lui, pe care eu l-am cântat, afost „Măi Buzău, râu înspumat”, pe care am avut ocazia să-l fredonez pe scena din Pătârlagele, într-o zi de 1 Iunie, de Ziua Copilului. O săptămână mai târziu se organiza pe stadionul din Nehoiu o altă manifestare folclorică la care Benone m-a invitat, după ce termina recitalul, să continui eu cu câteva melodii de ale lui. Fiind încă mic, mi-a recomandat să continui cu această pasiune și să fac niște studii în domeniu care să-mi confere calitatea de a profesa”, a povestit pentru șansanews.ro Iulian Ștefan Pavel.

Iulian are deja un palmares care îi recompensează strădania. A obținut premiul I la „Festivalul Tinereții” din Mangalia, 2014. Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a ales ca muzica să rămână o pasiune și să devină profesor de religie. Cu toate acestea, respectul pentru nea Beni nu va fi umbrit nicicând.

„Sunt dator, unde mă duc, să mă mândresc cu emblema aceasta a Buzăului, mai ales că eu am rădăcini foarte adânci în locurile pe care eu le-am cântat.”

Alt artist care nu doar că a fost îndrumat de Benone Sinulescu să urmeze o carieră muzicală, dar care a și cântat împreună cu îndrăgitul interpret, este Claudia Colniceanu. Încă din primii ani de viață, Claudia a prins drag de muzica populară, lucru care l-a bucurat pe nea Beni. Relația strânsă pe care Claudia a avut-o cu maestrul a culminat cu un duet al celebrei melodii „Cine bate seara la fereastra mea”, difuzat la o televiziune națională.

„L-am cunoscut pe maestrul Benone Sinulescu la o televiziune națională unde urma să cânt alături de un grup. Eram mică, elevă în clasa a II-a, însă am avut curajul să merg la dânsul și să-i spun că sunt buzoiancă și că îmi place să cânt! Știam cine este fiindcă părinții ascultau muzica dânsului și îl apreciau foarte mult, așa am prins și eu drag de cântecul popular. A fost surprins și totodată foarte bucuros, mi-a spus să continui pe acest drum cu la fel de mult curaj și să muncesc pentru visul meu. Am urmat aceste sfaturi și mai târziu, la vârsta de 18 ani cântam alături de dânsul duetul „Cine bate seara la fereastra mea”, în cadrul concursului „Vedeta Populară” de la TVR. Acolo m-a susținut, m-a încurajat și mi-a acordat încredere pentru a reprezenta împreună cântecul buzoian. Am vorbit mult la telefon, voia ca momentul sa fie unul de calitate. Mi-a plăcut profesionalismul dânsului și sprijinul pe care mi l-a oferit.” a declarat Claudia .

Studentă la master la Universitatea Națională de Muzică din București, tânăra artistă este recunoscătoare pentru că a avut șansa să-l aibă drept profesor pe Benone Sinulescu. Energia, dragostea pentru muzică și pentru popor, dar și sfaturile primite vor fi purtate de tânără ca o moștenire.

„Avea multă încredere în faptul că voi reuși, iar acea încredere mi-a transmis-o și mie.  Cuvintele maestrului mi-au rămas în suflet și îmi vor ghida pașii pe acest drum al muzicii. Asta înseamnă să fii un model adevărat, să inspiri și să sădești în sufletele celorlalți dragostea pentru cântec, prin propriul tău exemplu, fiindcă dânsul se bucura de fiecare notă muzicală pe care o cânta. Este foarte important pentru un tânăr să primească susținerea unui artist cu experiență, iar pentru mine, faptul că am avut ocazia să pun în practică alături de dânsul sfaturile pe care mi le-a dat, a fost ca o binecuvântare. ”