Actualitate SĂNĂTATE

Schimbări importante la Spitalul Județean, după scăderea cazurilor COVID

După săptămâni întregi în care Buzăul s-a aflat în scenariul roșu, cu o rată de infectare mult peste 3 cazuri la mia de locuitori, în sfârșit, județul trece în galben.

Conform celor mai recente  raportări ale autorităților, rata de infectare a scăzut pentru prima dată în ultimele săptămâni bune sub pragul de 3, ajungând la 2.88. Asta înseamnă că județul nu mai e în scenariul roșu ci în galben, cu 1312 infectări în ultimele două săptămâni. Trecerea din scenariul roșu în scenariul galben nu implică însă nici un efect, restricțiile rămânînd aceleași, valabile, de altfel, pentru toată țara, care se află în stare de alertă.

Dacă restricțiile nu se schimbă odată cu scăderea semnificativă a cazurilor de Covid, se schimbă însă lucrurile în Spitalul Județean Buzău. La Terapie Intensivă sunt, luni, 15 pacienți, cel mai mic număr din ultimele săptămâni. Pe de altă parte, conducerea unității medicale a decis eliberarea secției de Neurologie, unde fuseseră duși bolnavi Covid în zilele cu o explozie de cazuri și internarea în acest spațiu a pacienților cu probleme neurologice. De asemenea, secția de Cardiologie unde fuseseră aduși bolnavii de la Neurologie  va trata de acum doar persoane cu probleme la inimă, revenindu-se practic, la normal, ca înainte de valul patru al pandemiei.  

„Având în vedere faptul că sunt tot mai puțini pacienți cu virusul SARS-CoV-2, s-a luat decizia să se revină la fosta structură, în ceea ce privește numărul de locuri destinate pacienților COVID. Astfel că, începând de luni dimineață, zona tampon, izolator etaj 1 a fost desființată. La acest moment, la secția Boli Infecțioase sunt internați 26 de pacienți, la secția PNF sunt internați 47 de pacienți, la secția ATI sunt internați 15 pacienți, la izolator etaj 2 sunt internați 5 pacienți, la compartiment COVID etaj 4 sunt internați 15 pacienți, iar la Unitatea Primiri Urgențe sunt 13 pacienți pozitivi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.

Schimbarea este mai mult decât binevenită în condițiile în care medicii au constatat,  în ultima perioadă, un val de pacienți cu afecțiuni post Covid, care au nevoie de tratament și internare în spital, cel mai des fiind afecțiunile neurologice și cele cardiace.

Luni, Direcția de Sănătate Publică raportează cel mai mic număr de infectări cu SARS CoV-2 de la începutul valului patru al pandemiei: 22 de cazuri și din păcate și un deces în rândul bolnavilor pozitivi.