Actualitate

CE DONAȚIE IMPORTANTĂ A PRIMIT MUZEUL JUDEȚEAN. Prețioase documente donate instituției de un cunoscut scriitor

Donație importantă făcută Muzeului Județean Buzău de către scriitorul Nicolae Peneș.

Buzoian la origini, Peneș a donat instituției buzoiene mii de pagini de înscrisuri, manuscrise ale unor lucrări istorice valoroase, diplome și medalii primite de-a lungul carierei sale. De asemenea, Nicolae Peneș a donat fișele sale de lectură care au stat la baza documentării celor două volume închinate lui  Alexandru Marghiloman, lucrări premiate de către Academia Română.

Directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, a anunțat pe contul de facebook importanta donație ce va fi păstrată de acum în instituția de cultură buzoiană:

„Una dintre cele mai importante personalități ale culturii buzoiene, scriitorul Nicolae Peneș, a donat instituției noastre mii de pagini de înscrisuri, manuscrise ale unor lucrări istorice de mare valoare, scrisori, corespondență, diplome, medalii, însemne ale recunoașterii muncii depuse de zeci de ani în slujba dezvoltării culturale și științifice a Buzăului, fișe de lectură și de studiu ce au servit ca bază de documentare pentru cele două volume <Alexandru Marghiloman – lordul valah>, lucrare premiată în anul 2010 de către Academia Română cu premiul <Mihail Kogălniceanu>.

Specialiștii muzeului nostru au acum posibilitatea de a conserva, cerceta și valorifica aceste prețioase documente ce îmbogățesc colecțiile Secției Istorie a Muzeului Județean Buzău.

Vă mulțumim, domnule Nicolae Peneș!”

Nicolae Peneș, născut în localitatea Costești, este scriitor, editor, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În decembrie 2020, Nicolae Peneș a fost numit cetățean de onoare al județului Buzău.