Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Nehoiu

SUNT ULTIMELE VEȘTI DESPRE SPITALUL NEHOIU PE CARE AUTORITĂȚILE ÎI VOR TRANSFORMAT ÎN UNITATE COVID. Ce se întâmplă cu bolnavii non-COVID, unde vor fi tratați

Explozia de noi cazuri de infecție cu coronavirus și locurile din ce în ce mai puține în spitalele COVID din județul Buzău determină autoritățile să solicite în regim de urgență transformarea Spitalului Orășenesc Nehoiu în spital suport COVID. Zilele acestea vor fi stabilite circuitele în unitatea respectivă și apoi va fi transmisă solicitarea către autoritățile de la Centru, astfel încât spitalul să poată fi amenajat pentru a primi cât mai repede pacienți infectați cu coronavirus. Bolnavii non COVID care apelau la serviciile medicilor din Nehoiu vor putea fi consultați doar în Ambulatoriul spitalului.

Județul Buzău a ajuns la un total de 11 208 de bolnavi COVID-19. În ultimele săptămâni, zilnic s-au înregistrat zeci de cazuri noi, mulți dintre pacienți având nevoie de internare. Secțiile ATI destinate acestei categorii de bolnavi sunt pline, Spitalul suport Rm. Sărat are ocupate aproape toate cele 150 de paturi, la fel și cele două secții exterioare ale Spitalului Județean Buzău.

”Ambele secţii de Terapie Intensivă sunt pline în acest moment. Să ne gândim că la Râmnic avem gata 150 de internaţi, adică la capacitate, iar la Buzău, la fel, pacienţii aşteaptă foarte mult în ambulanţă până să le vină rândul, să fie văzuţi şi eventual, izolaţi într-un spaţiu anume desemnat. Până acum nu am fost puşi în situaţia să refuzăm, dar am depus eforturi considerabile din partea tuturor pentru că aceast lucru să nu se poată întâmpla, ” a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Pentru a putea gestiona în continuare situația și pentru a evita un blocaj, autoritățile buzoiene au decis să ceară la București, în regim de urgență, transformarea Spitalului Nehoiu în spital suport COVID. Circa 70 de paturi ar putea fi amenajate aici pentru bolnavii COVID.

”Am încercat să facem circuite corespunzătoare în spitalul din oraşul Nehoiu, unde avem toate secţiile de care ar trebui să dispunem, inclusiv Terapie Intensivă şi nu numai că le avem, avem şi personal medical care își desfăşoară activitatea în această unitate. Dacă spitalul are 130 de paturi, mergem pe ideea că cel puţin 70 de paturi vom scoate. În urma evaluării pe care noi o vom face în cursul acestei săptămâni, vom înainta în sistem de urgenţă solicitarea de transformare a acestui spital către Comitetul Naţional de Coordonare şi în funcţie de răspunsul pe care îl vom primi şi de momentul la care vom primi acest răspuns, acest spital va fi pregătit pentru acest lucru. Noi vom încerca să obţinem cât mai repede aprobarea Centrului Naţional de Coordonare”, a adăugat dr.Scîntei.

Autoritățile de sănătate publică spun că Spitalul Nehoiu întrunește condițiile pentru a putea îngriji pacienți COVID, deși aici nu există medic infecționist. Medicul Carmen Scîntei a explicat că inițial pacienții vor fi evaluați la Spitalul Județean iar de aici, împreună cu schema de tratament, vor fi direcționați către unitatea din Nehoiu.

Cât privește pacienții cu alte afecțiuni, care apelau la serviciile medicilor din Nehoiu, aceștia vor putea fi consultați în continuare în Ambulatoriul unității spitalicești, care va rămâne deschis pentru bolnavii non COVID.

”După evaluarea pacientului la nivelul Unităţii de Primiri Urgenţe în Buzău, pacientul va fi orientat în acea direcţie cu scheme de tratament şi cu posibilitatea să discute în orice moment cu un pneumolog sau cu un infecţionist. Avem telemedicina. Bolnavii care mergeau la Spitalul din Nehoiu vor avea posibilitatea să consulte toţi medicii specialişti în ambulatoriul de specialitate care va rămâne deschis pentru non-COVID pentru că sunt circuite total separate şi pentru că este deocamdată o modalitate foarte corectă de a face faţă acestei situaţii”. a mai spus la Focus Tv, dr.Scîntei.

În județul Buzău, a mai fost o încercare de amenajare a Spitalului CFR  în unitate suport COVID, însă demersurile nu au avut succes. Inițial, conducerea unității din Galați, de care aparține spitalul CFR de la Buzău, s-a opus, apoi au apărut probleme legate de lipsa unor aparate esențiale într-un spital COVID, astfel că momentan s-a renunțat la ideea transformării acestuia în unitate suport COVID.