Actualitate

SCĂDERE SURPRINZĂTOARE A RATEI ȘOMAJULUI LA BUZĂU! Care sunt cauzele

După săptămâni bune în care a condus, detașat, clasamentul județelor cu cea mai mare rată a șomajului, Buzăul înregistrează o scădere surprinzătoare a acestui indicator. Anunțul a fost făcut de conducerea Agenției Județe pentru Ocupărea Forței de Muncă Buzău care a explicat că scăderea a fost generată, pe de o parte, de angajările masive din ultimele 30 de zile, iar pe de altă parte, de ieșirea din plată a sute de beneficiari ai venitului minim garantat.

Martie se încheie cu mai puțini șomeri la Buzău, iar scăderea este una considerabilă. Concret, este vorba despre o diminuare cu peste 1.700 de persoane înregistrate în evidențele AJOFM.

 ”La sfârșitul lunii martie 2021, numărul total de șomeri înregistrați în evidențele AJOFM Buzău a fost de 10.295 persoane, înregistrându-se o scădere cu 1.738 persoane față de luna februarie, când în evidența instituției erau 12.033 persoane”, a spus pentru Ionel Tociu, directorul AJOFM.

Astfel, Buzăul a ajuns la o rată a șomajului de 6%, adică cu un procent mai mică față de anul trecut.   

”Rata șomajului la șfârșitul lunii martie, calculată cu o populație activă de 171.700, este de 6,00%, în scădere față de luna februarie (7,01%).

Conducerea AJOFM a explicat pentru șansanews.ro că diminuarea numărului șomerilor a fost determinată atât de numărul mare al persoanelor încadrate în muncă în ultimele 30 de zile cât și de cel al șomerilor  neindemnizați care nu și-au mai reînnoit cererea de loc de muncă.

”In luna martie au ieșit din plată și evidență un număr de 2681 persoane, din urmatoarele motive:

 – 1067 persoane ca urmare a încadrării în muncă– 292 șomeri indemnizați și 775 șomeri neindemnizați, 909 cu contract pe durată nedeterminată și 158 cu contract pe durata determinată;

– 323 ca urmare a refuzului unui loc de muncă;

– 1 șomer decedat și 18 pensionați;

 – 1272 șomeri neindemnizați care nu și-au mai reînnoit cererea de loc de muncă”, a spus Ionel Tociu.

Pe de altă parte, în luna martie 2021 au fost înregistrate în evidențele AJOFM Buzău un număr de 943 persoane. Este vorba despre 186 de persoane ca urmare a disponibilizărilor curente; 196 de șomeri indemnizați repuși în plată după o perioadă de suspendare și  560 de persoane înscrise ca șomeri neindemnizați.