Actualitate

Ce locuri din Buzău au fost vizitate de sute de străini. Au venit turiști chiar și din China, Canada și UK

Turismul înregistrează o creștere la nivel național, potrivit datelor publicate de INS, iar Buzăul nu face excepție chiar dacă nu ne aflăm în topul preferințelor ca destinație de vacanță. Totuși, județul începe să fie din ce în ce mai atractiv, iar un factor declanșator pentru turismul local l-a reprezentat și obținerea acreditării Ținutului Buzăului ca Geoparc UNESCO, iar asta a crescut foarte mult vizibilitatea Buzăului la nivel internațional. Cel puțin aceasta ar fi o primă concluzie după analizele reprezentanților Muzeului Județean care, în 2022, se pot lăuda, pe baza unor cifre concrete, cu o creștere spectaculoasă a numărului vizitatorilor străini atât la sediul central din municipiul Buzău dar mai ales la Muzeul Chihlimbarului de la Colți, obiectiv aflat în Ținutul Buzăului.

Practic, 2022 a adus o dublare a numărului străinilor care au vizitat colecțiile muzeului. Concret este vorba despre 1164 de persoane, fără turiștii care au ajuns la Tabăra de Sculptură Măgura, obiectiv unde, deocamdată, nu există o evidență pe naționalități.

”Cifrele sunt duble sunt duble față de anul 2021, dar cu particularitățile pe care le cunoaștem despre anul trecut. Cu predilecție sunt vizitate de către străini Muzeul Chihlimbarului pentru că se află și în interiorul Georparcului UNESCO, și se află și pe o rută foarte frecventată de turiști, apoi sediul central al Muzeului Județean și Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”. Procentul vizitatorilor străini care au ajuns la toate colecțiile este undeva puțin sub 10% din totalul vizitelor înregistrate de la începutul anului și până în luna iulie”, a spus Daniel Costache.

Iar la Buzău au venit turiști aproape din toată lumea.

”Sunt turiști din China. Chiar am întâlnit o studentă din China în sălile sediului central, după care, la două ore am întâlnit-o la Vergu Mănăilă. Am avut turiști din Canada, Statele Unite, zona Americii Latine, din Statele Arabe și avem și foarte mulți vizitatori din țările vecine” a spus directorul Muzeului Județean Buzău.

Iată lista turiștilor străini, după țara de origine și obiectivul vizitat

  • 18 vizitatori la Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”: 1 Canada, 13 Ucraina, 1 UK, 1 Franța, 2 Germania;
  • 67 vizitatori la Casa Memorială ”Vasile Voiculescu”, Pârscov: 10 Ucraina, 2 China, 10 Italia, 3 Franța, 4 Spania, 9 SUA, 18 Spania, 2 Macedonia de Nord, 2 Filipine, 7 Portugalia;
  • 275 vizitatori la sediul central: 15 Portugalia, 16 Lituania, 45 Ucraina, 10 China, 16 Turcia, 32 Italia, 25 Franța, 23 Germania, 12 Spania, 10 Norvegia, 10 Danemarca, 12 Grecia, 6 Republica Macedonia de Nord; 10 Republica Moldova; 33 SUA;
  • 804: vizitatori la Colți: 25 Anglia, 5 Filipine, 25 India, 116 Italia, 48 Rusia, 128 Spania, 75 SUA, 89 Germania, 14 Australia, 78 Franța, 29 Estonia, 19 Iran, 53 Grecia, 12 Macedonia de Nord, 43 Polonia, 5 Serbia, 14 Canada, 5 Belgia, 2 Olanda, 15 Albania, 4 Japonia.

”Este foarte important să ai vizitatori din afara țării. Asta înseamnă că ai ieșit din zona ta de confort, ți-a crescut vizibilitate la nivel internațional, și faptul că Muzeul Județean Buzău este o instituție din ce în ce mai căutată la nivel internațional pentru a iniția și a implementa colaborări expoziționale este un lucru foarte bun. Pe viitor, prezența tot mai crescută în parteneriate și colaborări cu instituții de profil din străinătate trebuie să fie redimensionată pentru că doar așa reușești să aduci vizitatori”, a spus Daniel Costache.