Actualitate

Veste deloc bună pentru cei care petrec timpul liber în natură. Unul dintre cele mai căutate trasee turistice a fost închis

SURSA foto Fb/ Salvamont Vrancea

În ultimii ani, mai ales odată cu pandemia de coronavirus, care a adus restricții și imposibilitatea, pentru o perioadă, de a călători pe distanțe lungi, buzoienii au prins gustul plimbărilor în aer liber, în mijlocul naturii. Trovanții, vulcanii noroioși, Lacul Vulturilor sau traseele de pe Penteleu atrag cei mai mulți turiști. Însă, sunt și buzoieni care aleg zonele turistice din județul vecin, Vrancea. Profitând de distanța mică față de casă și de frumusețea peisajelor, pe lista preferințelor buzoienilor pentru weekend sau vacanța de vară este și traseul de pe Cheile Tișiței ,din Rezervația Naturală Putna. Este un traseu apreciat de amatorii de drumeții montane pentru frumusețea peisajelor și lejeritatea cu care poate fi abordat. Un traseu care, însă, de o săptămână a fost declarat închis, după ce ploile și vijeliile au măturat zona de munte a județului Vrancea. Viiturile au distrus toate potecile amenajate în ultimii ani și au rupt toate podețele, astfel că nu mai există, pentru moment, nici o cale de acces pentru explorarea zonei.

“Traseul turistic din Rezervația Cheile Tișiței rămâne închis! În urma fenomenelor meteo extreme de la sfârșitul săptămânii trecute, Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea a decis închiderea traseului turistic din rezervația Cheile Tișiței, acesta fiind afectat serios de viitura produsă”, anunță Salvamont Vrancea.

Stricăciunile provocate de viituri sunt semnificative, astfel că traseul nu va fi deschis prea curând.

“Joi 4 august 2022, o acțiune comună a Salvamont Vrancea și a Parcului Natural Putna Vrancea și-a propus să realizeze o primă evaluare a efectelor acestor fenomene naturale. A fost verificat traseul de la intrarea în Rezervația Cheile Tișiței până la „Tunelul Mare”. Poteca în lungime de 7 kilometri și marcată cu triunghi roșu, a fost afectată pe mai mult de două treimi. Au fost constatate zone cu poteca îngustată, surpată, cu pericol de prăbușire, zone cu depozite majore de aluviuni(pietre și material lemnos). Au fost complet distruse cele trei podețe din lemn ce asigurau traversarea râului Tișița. Pe mai multe sectoare apa și-a schimbat cursul, producând modificări majore ale albiei. Debitul râului se menține ridicat, fiind dificil de traversat.”

Salvamontiștii recomandă turiștilor să nu se aventureze în această perioadă. Să respecte indicatoarele și să evite potecile de pe acest traseu.

Săptămâna trecută, doi buzoieni, militari la Boboc, au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor vrânceni după ce au fost surprinși de vremea rea în timp ce se aflau la Cheile Tișiței. Detalii despre misiunea de salvare, AICI.