Actualitate

CE MĂSURĂ AU LUAT JUDECĂTORII ÎN PRIVINȚA TRAFICANȚILOR DE MARIJUANA PRINȘI ACUM DOUĂ ZILE

Cei opt suspecți reținuți, în urmă cu două zile, de procurorii DIICOT, într-un amplu dosar de trafic și deținere de droguri de risc, cu activități în localități de pe Valea Buzăului, au fost plasați în arest la domiciliu. Măsura a fost luată de un judecător al Tribunalului Buzău, instanță în fața căreia suspecții au fost prezentați, joi seara, cu propunere de arestare preventivă. Dosarul vizează un număr mult mai mare de persoane care ar fi derulat sau avut cunoștință de modul în care tinerii aduceau marijuana de la dealeri din București și o consumau, dar o și vindeau altor tineri, pentru a-și asigura banii necesari pentru consumul propriu.

Sunt 15 tineri, cu vârste între 18 și 23 de ani, care s-ar fi aprovizionat cu cannabis (marijuana), inclusiv în perioada stării de urgență, când deplasările în alte localități erau interzise.

Audierile s-au făcut începând de miercuri dimineața, după ce au avut loc percheziții. În fața procurorului de caz a ajuns și un număr mare de martori, de ordinul zecilor. Printr-un comunicat, DIICOT-Structura Centrală a detaliat modul în care s-a organizat gruparea din care fac parte tinerii reținuți:

”Începând cu luna februarie 2020 și până în prezent, pe raza județul Buzău, cu precădere pe raza municipiului Buzău și a comunelor Cernătești, Săpoca, Beceni și Mânzălești, județul Buzău, a acționat o rețea infracțională formată din 15 persoane, ce a vizat și înfăptuit procurarea, în condiții de clandestinitate, de droguri de risc (cannabis), transportarea, depozitarea temporară, manipularea, ambalarea și revânzarea lor către un număr de peste 85 de tineri.
Ca mod de operare s-a reținut faptul că, membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două paliere, respectiv cel de aprovizionare, constituit din dealerii principali cu legături în alte județe, în special în municipiul București, de unde s-au aprovizionat, în mod constant, individual sau în comun, cu cannabis, pe care l-au distribuit ulterior pe piața consumatorilor de pe raza județului Buzău, și un palier constituite din consumatori de droguri furnizate de dealeri principali, care au revândut la rândul lor o parte din aceste substanțe interzise pentru a-și asigura în principiu consumul propriu în mod gratuit.
În perioada stării de urgență instituite pe teritoriul României ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus (16.03.2020-15.05.2020), din cauza restricțiilor de circulație aferente, primul palier s-a restrâns la mai puțini dealeri care s-au deplasat totuși în municipiul București în vederea aprovizionării, cu încălcarea restricțiilor de circulație, conturându-se astfel în această perioadă încă un palier intermediar, și anume cel al foștilor dealeri principali care s-au aprovizionat în comun de la primii menționați.”