Actualitate

Ce riscă Buzăul dacă iese ”pe minus” la recensământ. Primarul Toma: ”Se pierd o mulțime de bani în timp”

Municipiul Buzău se află într-o situație extrem de delicată. Orașul ar putea ajunge din categoria II în categoria municipiilor de rang III, în condițiile în care datele strânse până acum de recenzori nu arată nici pe departe cu cifrele așteptate. Au fost recenzate doar puțin peste 83 000 de persoane, mult sub limita de 100 000 care ar asigura menținerea municipiului Buzău în categoria orașelor de rang II. Iar dacă Buzăul va figura, la finalul recensământului, cu mai puțin de 100 000 de locuitori, își va pierde rangul II. Consecințele?

“Ce pierdem dacă nu atingem pragul de 100.000? Din rangul doi, devenim oraș de rangul 3. Se pierd o mulțime de bani în timp. Această Uniune Europeană a fost construită pe finanțări, care vin și spre noi în funcție de numărul de locuitori, ai unei țări sau ai unei localități. De exemplu, pe mobilitate urbană, ce avem și noi cu bulevardele acestea mari, cu autobuzele electrice care sunt deja venite, Galațiul care a fost înregistrat cu 303.000 de locuitori, a primit numai pe mobilitate urbană 75 de milioane de euro, Buzăul a primit 31 de milioane de euro. Nu mai spun că se pierd posturi de profesori, de medici, finanțare mai puțină”, spune primarul Constantin Toma.

Edilul municipiului face un apel către buzoieni să nu se teamă să răspundă întrebărilor recenzorilor. Apelul vine în contextul în care multe persoane refuză să își dezvăluie datele personale temându-se ca nu cumva acestea să fie preluate și folosite cu alt scop.

“Amenda este între 1000 și 3000 de lei și am precizat șefului Poliției Locale să se dea amendă maximă, pentru că avem cazuri la intelectuali, care ar trebui să fie formatori de opinie, care nu vor să își dea CNP-ul, deși acesta se criptează, deci este protejat de vreo intervenție din afară” a mai spus primarul.

Recensământul Populației și Locuințelor se va încheia pe 24 iulie, termenul fiind prelungit cu o săptămână.