Actualitate POLITICĂ

Libertatea de exprimare și de opinie și susținerea presei, în atenția Consiliului UE. Ce a transmis senatorul Vlad Pufu

Senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, a participat zilele trecute, în calitate de secretar al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, la Reuniunea președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC), ce s-a desfășurat la Praga.

Reuniunea a deschis seria evenimentelor ce vor fi organizate de Cehia, căreia îi revine Președinția rotativă a Consiliului UE, după mandatul Franței. Discuțiile au avut două teme principale, respectiv prezentarea priorităților Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene și provocările actuale la adresa mass-media.

Senatorul buzoian a avut o intervenție și a transmis că:

,,Libertatea de exprimare, opinie, informare și libertatea presei sunt fundamentale pentru orice societate democratică funcțională, robustă și rezistentă. În contextul crizelor recente, precum pandemia de COVID-19 și situația din Ucraina, este esențial ca democrația să continue să se adapteze pentru a face față amenințărilor prezente și a se pregăti pentru crizele viitoare. În acest context, avem nevoie de o presă liberă pentru a consolida democrațiile europene, iar acest lucru este posibil doar având o presă independentă din punct de vedere economic”. 

Pe de altă parte, Vlad Pufu a subliniat că susține și apreciază munca jurnaliștilor, pe care i-a caracterizat ca fiind ”gardieni ai democrației și ai statului de drept”. Senatorul buzoian a transmis că e nevoie de susținerea acestui domeniu, pentru a face față provocărilor tehnologice și economice.

,,Pentru a se putea moderniza si a putea trece cu bine peste provocările noilor cerințe tehnice impuse de revoluția digitală, presa trebuie susținută prin programe speciale de finanțare adaptate nevoilor de dezvoltare actuale (High Definition, digitalizare, online). Trecerea către online a instituțiilor mass media liniare sunt provocări care au nevoie de suport, iar aceste programe ar trebui gestionate direct de instituțiile europene din Bruxelles. Pe de altă parte este nevoie să creăm la nivelul statelor europene un cadru legislativ care să protejeze concret independența a mass-media, pentru securitatea fizică și economică a jurnaliștilor. Totodată, este necesar să elaborăm un cadru legislativ care să protejeze mai mult drepturile de autor în online furnizate de creatorii de conținut, iar jurnaliștilor trebuie să li se garanteze independența și dreptul lor de a se documenta și de a publica informații. Fake News sau dezinformarea online pot fi combătute doar printr-o presă de calitate, independentă și liberă”, a mai transmis Vlad Pufu la reuniunea COSAC.