Actualitate

Ce riscă buzoienii prinși cu porcul în portbagaj! Filtre și controale ale Poliției și DSVSA pentru combaterea transportului ilicit de porci

E perioada în care carnea de porc devine cel mai căutat produs. Toată lumea cumpără carne de porc pentru masa de Crăciun și de Revelion, motiv pentru care comerțul cu suine înflorește în aceste zile. Numai că  vânzarea porcilor nu se poate face oricum, ci în condiții controlate, doar din ferme ori dacă porcii se taie în gospodării, li se face examen trichineloscopic iar produsele se împart cel mult familiei lărgite.

Pentru că în regiune evoluează încă numeroase focare de pestă porcină africană, autoritățile au realizat deja un plan de măsuri pentru a preveni comerțul ilegal cu porci. Echipe mixte formate din veterinari și polițiști vor verifica autoturismele personale pentru a monitoriza transportul porcilor și cărnii de porc din localitățile cu focare de pestă porcină africană. Verificările vor viza si magazinele alimentare, abatoarele, restaurantele, depozitele alimentare, însă se va acorda o atenție specială transportului de animale și carne.             

Cei prinși cu mașinile burdușite de carne de porc fără a avea documente pentru ea riscă amenzi de la 20 de mii la 40 de mii de lei, conform purtătorului de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca

La Buzău, evoluează astăzi 17 focare de pestă porcină africană, cele mai multe în zona Râmnicu Sărat.

Majoritatea focarelor sunt în gospodării din Ziduri, Boldu, Puiești, Cănești, Padina în timp ce la Glodeanu Siliștea focar de boală e într-o fermă.