Actualitate

Ce s-a ales de mare parte din pădurea Crângului. Aproape toți ulmii sunt mâncați de ciuperca asiatică. Imagini dezolante

Ceea ce pe vremuri se numea pădurea fastuoasă a Crângului din Buzău, s-a transformat astăzi într-o imagine de-a dreptul dezolantă.  Ciuperca asiatică a distrus aproape toți ulmii din Crâng, care se întind pe o suprafață importantă a pădurii. Arborii sunt uscați până în vârf și nimic nu se mai poate recupera din ei. Singurul lucru care trebuie făcut e ca cioatele să fie extrase.                              

Ulmii au fost atacați, rând pe rând, de o ciupercă al cărei antidot nu a fost încă descoperit.  Practic, s-a ajuns în acest moment, ca 90-95 la sută din ulmi să fie distruși. Ciuperca a uscat totul, de la trunchiul copacului, până la coronament.  În pădurea Crângului mai sunt și stejari și frasini, dar ulmul este specia dominantă, ceea ce face ca în acest moment o parte importantă din pădure să fie practic uscată:

“Pădurea Crâng, în acest moment, cam 60% este uscată, este o mare tragedie pentru că este plămânul verde al Buzăului. Silvicultorii au încercat să taie tot ce este uscat și să replanteze. A intrat acea ciupercă în pădure care nu poate fi combătută. Singura metodă, și am vorbit cu cercetători de renume, este să se îndepărteze tot ce este uscat. Este o situație dramatică și trebuie să ne implicăm și să rezolvăm problema pentru binele și viitorul acestui oraș“,  declara recent primarul Buzăului, Constantin Toma, în emisiunea Focus News de la Focus Tv.

De altfel, și buzoienii cer autorităților să se implice și să salveze pădurea Crâng. Un cititor șansanews.ro a trimis pe mail-ul redacției mai multe fotografii care ilustrează situația în care a ajuns Crângul Buzăului și cere implicarea responsabililor din domeniu pentru ca situația să nu devină și mai gravă de atât:

În condițiile în care circa 90-95 la sută dintre ulmii care populează pădurea Crâng sunt uscați și nu există nici o soluție care să mai salveze ceva din acești arbori, singurul lucru care mai poate fi făcut este ca silvicultorii să treacă la extragerea arborilor.  Acțiunea ar trebui urgentată pentru ca nu care cumva copacii mâncați de ciupercă să se transforme într-un pericol pentru buzoienii care lasă aleile parcului și se încumetă să se aventureze prin pădure. În condiții de vânt, nu este exclus ca un astfel de arbore șubred să se prăbușească la pământ, de aceea e foarte important ca buzoienii să meargă doar pe aleile parcului, prin locurile special amenajate, nu prin pădure, atrag atenția specialiștii din Direcția Silvică.  

Până în acest moment, Direcția Silvică a marcat peste 2400 de ulmi uscați, care urmează să fie extrași pe parcursul acestei veri. Circa 400 dintre ei urmează să fie scoși în perioada imediat următoare, însă numărul arborilor afectați de ciuperca asiatică este mult mai mare de atât, potrivit directorului  Direcției Silvice, Constantin Moiseanu :            

Ulmii din Crâng au început să fie secerați de ciuperca asiatică în urmă cu aproape 4 ani. Sute de copaci uscați au fost înlocuiți în fiecare an și a fost cerut ajutorul specialiștilor în silvicultură pentru identificarea unei soluții. Anul trecut, de pildă, specialiștii Direcției Silvice Buzău au luat la pas pădurea Crâng și au inventariat ulmii uscați. Apoi au cerut opinia unui specialist în fitopatologie din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură “Marin Dricea”, filiala Cluj. Acesta a analizat situația din Crâng, ajungând la concluzia că nu există o altă soluție decât extragerea ulmilor uscați din pădure pentru a nu afecta și restul copacilor.

Potrivit specialiștilor silvici, ulmul este o specie extrem de sensibilă la ciuperca asiatică. Boala se răspândeşte cu repeziciune, de aceea este deosebit de important că boala să fie depistată din pripă și să se ia măsuri rapide. Tăierea ramurilor afectate este o primă măsură, dar dacă arborii sunt grav afectaţi ei trebuie tăiaţi.

În paralel trebuie acţionat pentru combaterea insectelor purtătoare, iar cioatele lemnoase trebuie tratate chimic. Totodată, studiile arată că lemnul rezultat din tăiere nu trebuie transportat în zone unde ulmul nu este atins de boală.

Lemnul extras din pădurea Crâng este folosit la încălzirea locuințelor buzoienilor.