Actualitate

Gunoaiele care pot provoca inundații. În plină perioadă ploioasă, malurile apelor din Buzău, inundate cu tone de deșeuri (FOTO)

Luna iunie începe cu vreme ploioasă și răcoroasă, cu temperaturi mult mai scăzute decât normalul perioadei. Întreaga săptămână sunt așteptate ploi, pe alocuri însemnate cantitativ. De altfel, aproape întreaga țară, inclusiv Buzăul, este sub cod galben de precipitații până marți seară, la ora 21:00.

“În Dobrogea, în estul și nord-estul Munteniei și în jumătatea de sud a Moldovei va ploua însemnat cantitativ. În Banat, Crișana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, în vestul și nord-vestul Munteniei, precum și în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și, izolat, grindină.   În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și, pe arii restrânse, 40…50 l/mp”, se arată în atenționarea emisă de ANM.

Meteorologii spun că vremea se va menține instabilă, cu ploi și temperaturi scăzute, pe parcursul întregii săptămâni. Cum sunt așteptate ploi în fiecare zi, este nevoie de prudență maximă în această perioadă. Atât autoritățile locale, cât și populația, trebuie să acorde o atenție deosebită șanțurilor și rigolelor, precum și malurilor apelor curgătoare, pentru evitarea inundațiilor.

De altfel, la Buzău au și fost depistate astfel de probleme. În ultima săptămână, pe malurile cursurilor de apă Râmnicu Sărat, Câlnău și Bâsca Chiojdului cât și în apropierea acestora, au fost găsite depozite ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri din construcții.

“În săptămâna 24-28 mai 2021, echipa comună de control, constituită din reprezentanți ai SGA din cadrul Administrației Naționale – Apele Române, ai Gărzii Forestiere, ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, ai ISU Buzău și Instituția Prefectului – Județul Buzău a verificat modul în care a fost salubrizat cursul de apă Râmnicu Sărat, în zona UAT-urilor Puiesti și Valea Râmnicului, cursul de apă Câlnău, în zona UAT-urilor Racoviteni și Poșta Câlnău, cursul de apă Bâsca Chiojdului și malurile acestuia, în zona UAT-urilor Chiojdu și Calvini și dacă au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor. S-a constatat existența pe malurile cursurilor de apă Râmnicu Sărat, Câlnău și Bâsca Chiojdului cât și în zona aferentă acestora, atât pe raza UAT Valea Râmnicului, pe raza UAT Poșta Câlnău cât și pe raza UAT Calvini, depuneri ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri din construcții și demolări”, anunță Garda de Mediu Buzău.

Pentru neregulile descoperite, comisarii de mediu au amendat cu câte 15 000 de lei primăriile din Valea Râmnicului,  Poșta Câlnău și Calvini. Totodată, au dispus măsuri de salubrizare a terenurilor ocupate de depunerile necontrolate de deșeuri și transportarea acestora la societăți autorizate pentru eliminarea gunoaielor.