Actualitate SĂNĂTATE

Nutriționist: ”E greu să auzi din gura unui copil că nu îi place de el, că vrea să scape de colăcelul de pe burtică sau că este batjocorit la școală”

Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor la care sunt expuși copiii atunci când alimentația lor nu este controlată de părinți, când dulciurile le sunt permise mai mult decât e cazul iar  hrana micuților nu conține într-un mod echilibrat fructe și legume, fără a lipsi nici proteinele. Nutriționiștii atrag atenția că obezitatea în rândul copiilor a atins cote alarmante peste tot în lume, implicit în România și de nu puține ori kilogramele în exces vin la pachet și cu o serie de afecțiuni, unele mai grave decât celelalte. Din păcate, tot mai mulți copii ajung să sufere de diabet.

”Deficiențele nutriționale pot apărea la copiii care nu au o dietă echilibrată: aport inadecvat de fibre, vitamine și minerale. Pot apărea: obezitatea, diabetul, tulburări de concentrare la școală, tulburări de somn, cariile dentare, constipația, tulburări de comportament (..) Obezitatea este unul dintre factorii de risc importanți în apariția diabetului zaharat. Consumul crescut al alimentelor bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, dar și sărace în fibre, aduce corpului nostru o cantitate prea mare de energie, care favorizează creșterea în greutate, în lipsa unei activități fizice corespunzătoare. Aici amintim toate produsele cu adaos de zahăr, dulciuri, sucuri, covrigei, sticksuri, chipsuri, ce aduc în plus și un aport mare de sare copiilor, dar și produsele de cofetărie, patiserie. Foarte dăunătoare sunt și produsele de tip junk-food, fast-food și alimente prăjite în ulei.”, susține medicul Apriliana Stănescu.

Și din păcate, copiii cu multe kilograme în plus ajung să sufere  și psihic din această cauză. Unii se aleg cu porecle, alții sunt batjocoriți la școală ori pur și simplu ajung să nu se mai simtă bine în pielea lor:

Obiceiurile alimentare învățate în copilărie au impact și în viața de adult, așadar părinții au un rol foarte important în a încuraja și învăța pe copii să facă alegeri alimentare sănătoase. Trebuie stabilite și acasă dar și în afara casei reguli pentru o alimentație sănătoasă, iar părinții trebuie să fie un exemplu pozitiv în această direcție pentru copii. În general, copiii sunt cei care mă impresionează cel mai des. Este greu să auzi din gura unui copil că nu îi place de el, că vrea să scape de <colăcelul de pe burtică> sau că este batjocorit la școală de ceilalți copii, că a primit porecle sau că s-a râs de el la ora de sport, că nu poate face anumite exerciții fizice. De multe ori părinții află acest lucru de la copilul lor chiar în cabinetul medical. Ne confruntăm, în ultimii ani, cu o schimbare majoră a alimentației.Sunt accesibile o multitudine de alimente nesănătoase cu aspect și gust îmbietor, mai ales pentru copii.”

Pe de altă parte, nu poți priva un copil de dulciuri, atrag atenția specialiștii. Cum ar trebui să gestioneze părinții aceste lucruri dar și ce trebuie să le ofere copiilor pentru a-i menține sănătoși, aflați de la dr.Apriliana Stănescu, în interviul următor: