Actualitate

Ce se întâmplă cu afacerile din Buzău ale unui magnat rus

SURSA foto profit.ro

Multe semne de întrebare în contextul sancțiunilor care se decid la nivel internațional împotriva miliardarilor ruși, aflați pe lista apropiaților lui Vladimir Putin. Sancțiunile, stabilite deja la nivel european, dar încă neaplicate în România, în lipsa unei legislații specifice, ar putea să aibă impact inclusiv la Buzău. Concret, este vorba despre compania care reabilitează cele mai importante artere din municipiul Buzău. Firma de construcții are acționariat austriac, însă presa ultimelor zile notează că, de fapt, ar fi controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat între primii 50 cei mai bogați și influenți oameni de afaceri din Rusia. Chiar dacă în ultimele zile a exprimat poziții pentru stoparea ofensivei din Ucraina, magnatul rus se află pe lista neagră întocmită de Statele Unite ale Americii pentru sancționarea celor care finanțează acțiunile. Societatea care lucrează la Buzău face parte dintr-un grup cu sediul în Austria și cu numeroase contracte în execuție, pe teritoriul României.

Vor avea sancțiunile dictate împotriva oligarhilor ruși impact asupra societății care a câștigat un important contract în municipiul Buzău? Este o întrebare la care primarul Constantin Toma nu are în acest moment un răspuns, pentru că la mijloc sunt mai mulți factori.

„Este foarte dificil. Vă referiți la o firmă multinațională care are capital austriac și care a cumpărat și Drumuri și Poduri, acum ceva timp, la Buzău, și care are acest contract important. Vă dați seama că nu este decizia la primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, sau la Consiliul Local. Este o decizie care se poate lua la nivel de Uniunea Europeană. Pentru că acești acționari ruși, persoane fizice, oligarhii lor sau chiar statul rus sunt peste tot în Uniunea Europeană. Și atunci trebuie o decizie adoptată de toate țările din Uniunea Europeană. Sau, dacă o țară vrea să adopte separat o legislație în acest sens, o va adopta. Dar până atunci, evident, noi vom lucra în continuare cu această firmă care, la Buzău, este formată 100% din români. Inclusiv conducătorii lor. Eu ce să le fac acum? Sunt locuri de muncă ale buzoienilor și ei își fac treaba bine”, a declarat, la Focus TV, primarul Constantin Toma.

Temerile sunt ca nu cumva sancțiunile economice dictate împotriva magnaților ruși să conducă al suspendarea contractelor flate în execuție sau la imposibilitatea onorării lor.

„Vom lua decizii în consecință, în funcție de legislația apărută, reluarea licitațiilor ș.a.m.d. Nu pot să decid eu și nu pot să îmi dau seama ce efecte ar fi. Dar, din moment ce acea companie are personalitate juridică austriacă, nu cred că poți să-i faci ceva pentru că ai intra în conflict cu statul austriac. E o problemă.”, a precizat Constantin Toma.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și alte țări din Occident au impus deja o serie de sancțiuni Rusiei, după ce președintele țării, Vladimir Putin, a dat ordinul de invadare a Ucrainei. Cel mai probabil, după uciderea mai multor civili și a atacurilor susținute de armata rusă în zone rezidențiale, vor urma alte sancțiuni dure impuse Rusiei.