Actualitate

Solidaritate cu lacrimi în ochi. Transport de 10 tone de ajutoare, pregătit pentru Ucraina

Materiale de strictă necesitate, printre care alimente neperisabile, materiale sanitare, medicamente sau truse de urgență, precum și produse de lenjerie sau îmbrăcăminte au fost colectate, în ultimele zile, la Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman” urmând a fi trimise de la Buzău spre Ucraina, acolo unde oamenii sunt greu încercați de agresiunea militară.

O serie de acțiuni umanitare s-au derulat în ultimele zile pe întreg teritoriul României. Buzăul nu face excepție. Sprijinul s-a realizat mulțumită donațiilor societății civile, cu sprijinul Crucii Roșii și prin intermediul apelului lansat de autoritățile locale. Eforturile s-au concentrat în două direcții: colectarea de ajutoare, precum și pregătirea pentru ceea ce va urma.

„Au plecat 3 transporturi până acum și se pregătește încă un transport de 10 tone, în acest moment, prin Crucea Roșie. Crucea Roșie este un organism la nivelul statului român și există și Crucea Roșie Internațională că nu poți să pătrunzi în Ucraina că te bombardează pe acolo.”, a declarat, la Focus TV, primarul Constantin Toma.

Până în prezent, trei transporturi de ajutoare au fost trimise către județele aflate la graniță.

„Crucea Roșie de la Buzău organizează acest transport și, bineînțeles, pe filerele acestea, ale Crucii Roșii din România, Crucea Roșie din Ucraina, din Occident, nu cunosc aceste conexiuni, deci acest transport va ajunge direct în Ucraina, ce se pregătește seara asta la Buzău. Este vorba despre pături, îmbrăcăminte și bunuri alimentare neperisabile pentru că nu ai cum să trimiți pe drum mezeluri, carne sau altceva. În general, se trimite ulei, zahăr, orez, conserve, din bunurile astea care pot fi consumate sau pregătite ușor. Sau dacă este conservă, se consumă direct.”, a mai adăugat Constantin Toma.

Sprijinul oferit Ucrainei nu rămâne, însă, fără un ecou emoțional.

„Este multă emoție pentru că oamenii cu suflet bun donează foarte mult, cu lacrimi în ochi. Nu trebuiesc multe cuvinte.”, a spus Constantin Toma.

De asemenea, primarii de municipii din România au formulat o scrisoare deschisă, adresată primarilor de municipii și orașe din Rusia pentru a face un apel la Vladimir Putin, la conducerea Armatei ruse, pentru a opri războiul din Ucraina.