SĂNĂTATE Social

Ce se întâmplă cu cabinetul de oftalmologie din Spitalul Județean

Cabinetul de oftalmologie din Ambulatoriul Spitalului Județean Buzău va fi dotat cu aparatură modernă. Achizițiile pentru care vor fi demarate cât de curând licitații publice vor fi făcute cu banii obținuți de Consiliul Județean Buzău în urma vânzării unui teren de care dispunea, în zona spitalului. Este vorba despre terenul care se află în curtea Spitalului Județean Buzău și pe care a fost ridicat Centrul de Dializă. Compania care deține afacerea avea drept de concesiune pentru acest teren pentru 49 de ani. În anul 2014, proprietarul si a manifestat dorința de a cumpăra suprafața, însă conducerea Consiliului Județean a respins oferta, la vremea respectivă. Administratorul centrului privat a revenit anul acesta cu o nouă solicitare de a cumpăra terenul pe care se află construită unitatea medicală, iar de această dată, administrația locală a fost de acord să vândă.
Cu banii obținuți în urma vânzării terenului pe care este ridicat Centrul de Dializă, circa 235 de mii de euro, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu,  anunță că va fi dotat la standarde moderne cabinetul de Oftalmologie din Ambulatoriul Spitalului Județean.
Dotarea secției cu aparatura modernă este mai mult decât necesară și așteptată de mai bine de cinci ani de cei trei medici care îngrijesc miile de pacienți care vin lunar pentru consultații și operații. Efortul lor de a oferi cele mai bune servicii medicale este însă îngreunat de aparatele extreme de vechi, motiv pentru care modenizareea anunțată este cea mi bună veste pe care ar putea să o primească
”Cererea e din ce în ce mai mare. Cea mai importantă boală și diagnosticul cel mai frecvent e cataracta. Pentru operat cataracta avem nevoie de o masină care operează cataracta, e de un microspcop, de o masă specială. Ultimele  s-au cumpărat acum 15 ani. Pentru  diagnostic și măsuratorile necesare avem nevoie de un ecobiopetru, acesta are 10 de ani, de autorefractometru care are 12 ani și de un tonometru care să completeze baza de glaucom , a doua boală cu frecvență foarte mare”, a declarat Valentin Cotea, șef secție Oftalmologie din Spitalul Județean Buzău.
Toată aparatura costă zeci de mii de euro. De exemplu,  aparatele de diagnostic ajung până la  60.000, iar pentru cele de operat cataracta și microscop se va cheltui aproximativ aceeași sumă.