Actualitate SĂNĂTATE

Ce se întâmplă cu campania de vaccinare anti COVID. Cum vor autoritățile să crească numărul persoanelor imunizate

vaccin

Din ce în ce mai puțini buzoieni merg să se vaccineze anti COVID. După câteva zile în care s-a înregistrat un număr record de imunizări, de ceva vreme numărul solicitărilor a scăzut și la Buzău, la fel cum se întâmplă în întreaga țară. De altfel, într-o videoconferință care a avut loc luni, premierul Florin Cîțu le-a cerut prefecților să se implice pentru a impulsiona campania de vaccinare dar și pentru a asigura vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din mediul rural.

“Va trebui să depunem şi mai mult efort pentru a impulsiona campania de vaccinare. Avem rezultate bune în ceea ce priveşte pandemia, asta înseamnă că a funcţionat campania de vaccinare, dar este clar că vreau să ne asigurăm că reducem la minim şansele unui al patrulea val. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinaţi, ca să nu avem probleme cu alte tulpini – Anglia, India şi aşa mai departe. E important să continuăm ce am început şi a mers bine până acum, dar trebuie să schimbăm puţin strategia şi să învăţăm din ce a mers bine până în aceste zile”,a transmis premierul Florin Cîțu.

Până luni, 24 mai, la Buzău au fost administrate 123 103 doze de vaccin. 68 534 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, în timp ce în cazul a 54 569 au fost administrate ambele doze de ser împotriva noului coronavirus.

„Deși numărul de imunizări a crescut la circa 123 000 pe județ, există o tendință de scădere a adresabilității față de vaccin. Nu ne putem reproșa ceva în privința mobilității noastre în teren și activității desfășurate, în sensul în care am făcut tot ce se poate pentru vaccinare, am avut o rată mulțumitoare până în ultimele 2 zile. Mai nou, există tendința aceasta de scădere, dar nu doar la noi, ci la nivel național”, a subliniat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Pentru a crește rata de vaccinare, în zilele următoare, vor fi imunizați toți tinerii cu vârsta peste 16 ani, în cazul cărora părinții și-au dat acordul.

“În următoarea perioadă ne vom adresa, în plus, tânărului de 16-18 ani, pentru că este săptămâna în care facem această promovare și trecem la vaccinarea tinerilor ai căror părinți și-au dat acordul. În fiecare zi, prin discuție directă cu directorul unității de învățământ, o echipă mobilă se va deplasa și va efectua vaccinarea celor care doresc administrarea serului, vaccinare la care pot participa chiar și părinții elevilor.”

Nu este, însă, singura soluție identificată de autorități pentru a vaccina un număr însemnat de persoane, în încercarea de a scădea semnificativ riscurile apariției unui nou val de îmbolnăviri. La sfârșit de săptămână ar putea fi deschis un nou centru de vaccinare în cel mai mare centru comercial din municipiul Buzău. Pe de altă parte, echipele mobile din cadrul DSP Buzău vor ajunge, în perioda imediat următoare, în comunele mari din județ, pentru imunizarea populației.

“Mai vrem un punct de vaccinare în Aurora Mall pentru perioada 31 mai-1 iunie, cu un circuit care să admită și să prioritizeze în special tânărul 16-18 ani, și nu numai, inclusiv persoanele care doresc să fie vaccinate și au întâlnit acest centru în drumurile lor. În continuare ne-am propus, deși suntem foarte puțini și volumul de activitate devine din ce în ce mai mare, să ne adresăm rând pe rând comunelor cu un număr mare de locuitori, încercând să deplasăm noi echipe mobile la nivelul acestor comune pentru a crește și mai mult adresabilitatea oamenilor la această vaccinare”, a adăugat medicul epidemiolog Carmen Scîntei.