Actualitate Agricultura acum

Livada din Buzău unde s-au copt primele cireșe românești! Fructele, vândute exclusiv prin comandă

Cireșele de mai s-au lăsat așteptate anul acesta, însă vremea frumoasă din ultimele zile a făcut ca primele fructe să fie aproape gata de cules. Anunțul a fost făcut de proprietarul unei livezi din Poșta Câlnău care a postat pe pagina de Facebook poze cu pomii încărcați de fructe coapte și pe care, a anunțat producătorul, le va aduna la finalul săptămânii. Imediat, anunțul a adunat zeci de comentarii de la pofticioșii care vor să se numere printre primii cumpărători.

”Livada Moșului” din Poșta Câlnău dă stratul culesului cireșelor de mai. Chiar dacă, pentru început cantitatea culeasă nu va fi una extrem de mare din cauza condițiilor meteo din această primăvară care au diminuat producția, proprietarul livezii anunță că vor fi fructe extrem de delicioase.

”În acest weekend vom culege primele fructe românești. Sperăm să fie o producție bună cu toate că anul a fost destul de dificil. Vom vedea la ce preț le vom vinde, probabil , pentru început de sezon, vom păstra prețul de anul trecut, respectiv 15- 20 de lei un kilogram de cireșe de mai”, a spus Alexandru Popa.

Cireșele de mai vor fi vândute exclusiv prin comenzi online, iar fructele vor fi livrate direct la domiciliu.

”Pe pagina de Facebook vom da toate detaliile cum vom vinde fructele și în funcție de disponibilitate primim comenzi și livrăm la domiciliu. Pentru început spre să culegem circa o sută de kilograme de fructe”, a spus Alexandru Popa.

Tot pe bază de comandă online își vinde fructele și Vasile Panaete, proprietarul livezii din Dealul Sofiei. Aici, cireșele de mai au început să fie vândute încă din aprilie, pe baza unor precomenzi. În general clienții sunt în București și care au vrut să fie siguri că, în plin sezon, vor avea pe masă fructe proaspete. Cireșele din Dealul Sofiei sunt ecologice, iar prețul a fost de 26 de lei, pe bază de precomandă.

”Am primit comenzi, avem vândută deja, prin precomandă, circa 25% din producție. Anul acesta ne bazăm pe o producție de 6,5 tone de fructe. La noi, prețurile sunt mult mai mici decât la fructele de import. Dacă am văzut fructe de 270 de lei un kilogram, la noi sunt de zece ori mai ieftine și vom încerca să menținem prețurile și în sezon”, a spus Vasile Panaete, proprietarul livezii Dealul Sofiei.

În Dealul Sofiei, startul culesului va fi dat în maximum două săptămâni.