Actualitate

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DN 10, LA SIRIU. Sunt ultimele vești de la autorități

Drumul Național 10 Buzău-Brașov, la Siriu, acolo unde săptămâna trecută, s-a produs o masivă alunecare de teren, care a dus la blocarea șoselei, a fost curățat de stânci și arbori, însă traficul rămâne încă închis. Luni, 22 martie, au loc noi lucrări acolo, de amplasare a unor semnalizatoare, după care circulația s-ar putea relua, însă cu restricții de tonaj.

DN 10 Buzău Brașov la Siriu este blocat  din noaptea de miercuri spre joi. Din cauza ploilor din ultima vreme, pământul de pe versantul aflat pe marginea șoselei a luat-o la vale, antrenând un munte de piatră, dar și arbori. Pentru că nu era altă cale, pirotehniștii din cadrul ISU Buzău au fost nevoiți să detoneze stânca ce s-a prăvălit pe șosea.  Vineri, a avut loc o primă explozie controlată pentru stabilizarea versantului, sâmbătă au avut loc alte 2 detonări, iar duminică încă 3. În total, s-au folosit circa 100 de kilograme de trotil, misiunea pompierilor fiind extrem de dificilă.

” În data de 21 martie, a fost finalizată cu succes misiunea pirotehnică ce a avut loc pe drumul național 10 în zona localității Siriu, aceasta având ca scop în primă fază stabilizarea versantului și eliminarea riscului de prăbușire a alor roci, iar ulterior detonarea stâncii ce bloca partea carosabilă, împiedicând traficul în acea zonă.

Pentru gestionarea situației au cooperat la fața locului specialiști pirotehnicieni din cadrul Inspectoratului General pentru situații de Urgență, din cadrul  Inspectoratului pentru situații de Urgență „Neron Lupașcu” al județului  Buzău, și din cadrul Unității Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani.

Pe parcursul a 72 de ore au fost efectuate un număr de 6 explozii controlate ce au implicat aproximativ 100 de kilograme de explozibil, acțiunile fiind complexe și desfășurate în condiții de maximă siguranță astfel încât personalul participant să nu fie pus în pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, sergent major Vlăduț Pârvu

După  cele 6 explozii, a venit rândul muncitorilor de la Drumuri Naționale să intervină. Mai multe utilaje au fost trimise în zonă și au acționat pentru curățarea șoselei. Pietrele au fost înlăturate, însă circulația pe DN 10 rămâne închisă încă.  În zonă continuă să se lucreze, sunt montate semnalizatoare, după care autoritățile vor lua în calcul redeschiderea drumului. Traficul va fi posibil, însă cu restricții de tonaj.

”În data de 21, duminică, zona a rămas închisă pentru a se monitoriza eventualele evoluţii ale fenomenului. Astăzi, se vor monta semnalizări suplimentare necesare asigurării participanţilor la trafic. Odată cu finalizarea acestei etape, circulaţia va fi reluată, dar cu restricţii. În acest moment, vor fi două tronsoane care vor fi semnalizate, semaforizate, tocmai pentru ca circulaţia să fie în siguranţă. Drumul este curăţat. Muncitorii de la Drumuri au terminat această operațiune, dar drumul a rămas închis și duminică tocmai pentru a monitoriza eventualele evoluţii ale fenomenului”  a declarat, luni, subprefectul de Buzău, Marieta Boloș.

Autoritățile și responsabilii de la Drumuri Naționale vor trebui să analizeze serios situația de pe DN 10 Buzău-Brașov, pentru că astfel de situații, ca cele înregistrate săptămâna trecută, se pot repeta, mai ales că în continuare sunt așteptate precipitații, fenomen care amplifică riscul producerii alunecărilor de teren.