Actualitate

Ce se întâmplă cu dosarul în care a fost condamnat primul român, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Buzoianul Strugurel de la Grebănu nu a trecut niciodată prin fața instanței

Apelul în cazul primului român condamnat la închisoare cu executare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor a început cu o amânare. Buzoianul Matei Strugurel, condamnat anul trecut la un an de închisoare cu executare pentru că a fugit dintr-un modul din curtea secției de Boli Infecțioase, deși era suspect de infecție cu coronavirus, nu s-a prezentat, joi, în sala de judecată. În aceste condiții, magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, instanța unde se judecă apelul în acest dosar, au decis amânarea cauzei. Un nou termen a fost stabilit pentru data de 16 iunie.

Reamintim, la finele anului trecut, Matei Strugurel, un buzoian de 36 de ani  din Grebănu, a fost condamnat la un  an de închisoare cu executare după ce în aprilie 2020 a fugit dintr-un modul special amenajat pentru suspecții de COVID.

Polițiștii au fost alertați atunci de personalul spitalului, iar în urma căutărilor, fugarul a fost descoperit trei ore mai târziu într-un tren cu care spera să ajungă acasă, la Grebănu. Oamenii legii l-au ridicat din tren și l-au reinternat în secția de Boli Infecțioase pentru a primi tratament pentru TBC.

Ulterior, a venit și rezultatul testului pentru coronavirus care a fost negativ. Chiar și așa, buzoianul a fost condamnat, el devenind primul român condamnat pentru această faptă.

Pedeapsa s-a vrut a fi exemplară, însă problema este că a fost dată unui om cu reale probleme sociale, un produs al sistemului de asistență socială.

Tânărul de 36 de ani a crescut în sistemul de protecție și deține, se pare, și un certificat care atestă existența unei dizabilități.

Cel condamnat nu a ajuns în fața instanței la niciunul dintre termenele procesului care s-a derulat initial la Judecătoria Buzău și, foarte probabil, nici nu a avut habar de repercusiunile faptei sale sau de faptul că este judecat.