Actualitate

Ce se întâmplă cu fântânile arteziene de pe lacuri?

Instalarea unor fântâni arteziene în cele mai importante două parcuri ale municipiului Buzău – două în Crâng și trei în Tineretului- se dovedește a fi o investiție costisitoare. Instalațiile care fac un spectacol cu apă, lumini și sunete, au fost achiziționate cu 400 000 de euro și au fost ”lansate” la apă în iulie 2021.

Nu funcționarea propriu-zisă, ci întreținerea este costisitoare pentru asigurarea funcționalității celor cinci arteziene. Potrivit SEAP, Primăria Buzău a cheltuit 26 000 de euro pentru mentenanță, contract atribuit la finalul lui 2021, iar la începutul lunii martie a achiziționat un nou pachet cu aceleași servicii, în valoare de 31 100 euro. Deci, până acum, peste 57 000 de euro, pentru mai puțin de doi ani de funcționare. Informațiile referitoare la atribuirea serviciilor de mentenanță au fost făcute publice, pe Facebook, de consilierul local municipal Irinel Cîrstea:


Pentru cele 5 fântâni arteziene amplasate în parcul Crâng și Tineretului au fost cheltuiți peste 30.000 euro doar pe mentenanța anuală. Urmează achiziția de fântâni arteziene pentru parcul Marghiloman, plus mentenanță.


Între timp, am mai bifat câteva câmpuri în programul de achiziții Seap și ce să vezi, a mai existat o achiziție pentru mentenanța fântânilor în 2021, doar 26000 euro. În total, până în prezent, 56000 euro au fost cheltuiți pe mentenanța fântânilor arteziene. Fântâni ce funcționează 2-3 luni pe an.

a scris Irinel Cîrstea

În mod firesc, se ridică următoarea întrebare:dacă această investiție nu și-a dovedit încă fiabilitatea, iar primăria caută, sau ar trebui să caute, soluții pentru ca fântânile arteziene chiar să funcționeze, atunci de ce se face studiu de fezabilitate pentru montarea unor noi arteziene în lacul din Parcul Marghiloman?

Între timp cele două fântâni din parcul Crâng au fost înlăturare pentru mentenanță, dar vor reveni. Cele din Parcul Tineretului sunt la locul lor, însă sunt inestetice dacă nu funcționează, o construcție artificială în mijlocul lacului:

Însă chiar și așa, fără fântâni arteziene funcționale, frumusețea lacurilor din parcurile buzoiene este deosebită. Oare mai are natura nevoie de completări?