Mai mulți senatori membri ai Comisiei pentru antreprenoriat și turism a Senatului, în frunte cu președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, au avut o întâlnire cu mediul de afaceri din județul Argeș. Principala temă abordată a vizat acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat, proiect inițiat de parlamentari PNL și depus la Parlament.
Actul normativ, după cum au declarat inițiatorii, ar trebui să îndrepte discriminarea care li s-a făcut angajaților de la privat, prin acordarea de vouchere de vacanță, până acum, doar bugetarilor.
Discuțiile s-au axat pe avantajele pe care le-ar aduce această lege și beneficiile economice. În acest context, senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, co-inițiator al proiectului, a vorbit despre marile probleme ale turismului românesc și schimbările pe care le-ar putea aduce legea.

”Susțin necesitatea acestei legi din mai multe motive: pe de o parte pentru că elimină o discriminare, dar pe de altă parte pentru că poate rezolva una din cele mai mari probleme ale turismului românesc, aceea de sezonalitate. Noi avem o caracteristică și ne întrebăm de fiecare dată de ce turismul românesc nu merge. În primul rând, plătim foarte mult pentru servicii puține și obținem, în consecință, puțin. Turismul românesc are însă încărcare doar în câteva perioade: din mai până în septembrie, când e sezonul estival, apoi mai avem încărcare în decembrie și eventual ianuarie – februarie, când e zăpadă și copiii au vacanță. Cum putem să facem ca să asigurăm o constantă pe tot timpul anului? Un răspuns este: prin vouchere de vacanță și pentru angajații din privat! Este una dintre soluții, dar nu singura”, a spus senatorul liberal.
Acesta a amintit și de alte proiecte aflate în prezent în dezbaterea parlamentului, care au ca scop dezvoltarea turismului, dar a vorbit și despre schimbările ce trebuie să pornească din rândul operatorilor din turism, HoReCa și industriile conexe.
”Trebuie să avem plus valoare pe lanțurile de aprovizionare, e nevoie și de o solidaritate în HoReCa pentru scăderea prețurilor, dar și să reușim să promovăm produsele românești și pe cele locale. Ajutorul dat turismului ar trebui să fie reflectat într-o zonă de confort pentru turiști. Cu toții suntem, cel puțin o dată pe an, turiști. Și, trebuie să recunoaștem, adeseori suntem nemulțumiți de servicii, de prețuri, indiferent că mergem pe litoral sau la munte. Concurența din domeniu va trebui să schimbe această percepție, iar turismul să devină ceea ce trebuie.

O contribuție majoră vor avea și alte legi PNL, aflate în faza de proiect. Mă refer la legea prin care se va crea cadrul legal privind înființarea Organizațiilor de Management al Destinației (locale, regionale și naționale), ce pune bazele unei reforme importante pentru o nouă viziune de dezvoltare a turismului din România, care deja este operațională, dar și la legea ce vizează completarea cadrului legal existent privind Punctele Gastronomice Locale. Nu în ultimul rând, #PNRR reprezintă o oportunitate imensă pentru dezvoltarea turismului cultural, prin punerea în valoare a moștenirii noastre istorice și culturale”, a mai adăugat senatorul Vlad Mircea Pufu.
Potrivit parlamentarului liberal, toate aceste inițiative, odată devenite legi, pot face ca potențialul turistic pe care îl au Argeșul – județ gazdă al dezbaterilor, dar și Buzăul și întreaga țară să fie exploatat la adevărata valoare.
”Românii merită și trebuie să fie turiști în țara lor!”, a concluzionat senatorul buzoian.
Adaugă comentarii