Actualitate

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU TALCIOCUL? Amenzi și multe semne de întrebare după îmbulzeala de duminică

Deschiderea Pieței Volante Drăgaica în weekend, sub semnul întrebării. Totul din cauza îmbulzelii înregistrate duminică, în ziua în care s-au redeschis porțile târgului duminical, situație care a făcut ca organizatorii să fie depășiți de situație. Zilele acestea se va stabili în ce condiții mai poate funcționa tâgul duminical, astfel încât să nu se transforme într-un focar de infecție.

Încă din toamna anului trecut, Talciocul din municipiul Buzău a fost închis, din cauza pandemiei de coronavirus. În ultimele luni, municipalitatea și reprezentanții societății care administrează târgul au fost luați cu asalt de solicitările buzoienilor, care au cerut să se găsească soluții pentru ca târgul să fie redeschis. În cele din urmă, autoritățile au decis să dea voie din nou comercianților și clienților în târg, însă doar cu respectarea normelor sanitare. Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Duminică, în jurul orei 10, sute de persoane au ajuns la porțile târgului. La un moment dat, când administratorii au observat că numărul persoanelor este prea mare și nu poate fi menținută distanța de 1,5 m, au interzis accesul pentru scurt timp, ceea ce a generat revolta buzoienilor rămași de cealaltă parte a porților. Oamenii au început să se îmbulzească, să huiduie și să forțeze intrarea.

“Lumea a venit într-un aflux destul de mare. I-am stăvilit destul de greu pentru că, la un moment dat, se umpluse târgul. Am vrut să mai temperăm aglomerația și am oprit accesul în această piață, însă lumea s-a enervat, s-a precipitat. Oamenii nu au vrut să înțeleagă și au încercat să forțeze atât poarta de la intrare cât și cea de la ieșire, deși noi făcusem fluxuri separate. Toată treaba a fost destul de greu de gestionat. După ora 10, când s-a umplut târgul, și împreună cu Poliția am apreciat că sunt cam mulți, am oprit temporar accesul. Atunci a izbucnit nervozitatea oamenilor. Am oprit accesul, am așteptat să mai iasă din oameni și apoi în două tranșe am mai dat voie să intre. Așteptam mai multă conlucrare în situația aceea când s-au forțat intrările.”, a declarat directorul Piețe Târguri și Oboare Buzău, Alexandru Bușcu.

După cele întâmplate duminică, administratorii târgului au fost chemați la discuții împreună cu inspectorii de sănătate publică și inspectorii de muncă. Urmează o ședință în care să fie analizată situația și să se stabilească exact dacă, și în ce condiții, poate fi deschis târgul în weekend.

“Să vedem dacă vom mai da drumul în continuare. Rămâne de văzut săptămâna aceasta cu ce repercusiuni se lasă controalele. În funcție de ce apreciem că putem realiza și ce nu putem realiza, vom lua o hotărâre. Eu zic că oamenii au fost foarte înțelepți din punct de vedere al purtării măștii. Ce nu a fost de înțeles, a fost înghesuiala. Aici ține și de educația fiecăruia. Mă așteptam să vină atâția oameni pentru că presiunile au fost foarte mari. Anterior schimbării denumirii și luării deciziei de a deschide această piață, foarte multă lume a făcut presiuni atât la Primăria Buzău, cât și la noi. Astfel, am încercat să facem ceva. “

Totodată, directorul Piețe, Târguri și Oboare spune că s-a ajuns la această situație și din cauza deficitului de personal cu care se confruntă societatea pe care o conduce.

“Eu, ca director, mă izbesc de o mare problemă. Eu am foarte puțini angajați. Pentru 11 puncte de lucru, 12 dacă ar fi să socotim cu sediul, pentru că și acesta este un punct de lucru, eu am 33 de oameni. Aș fi avut nevoie, dacă nu era interdicția asta cu Legea Bugetului, de 10 oameni pentru curățenie. Noi, în acest moment, avem serviciul de curățenie externalizat. Ne costă destul de mult și cu bani mai puțini, aș fi angajat încă 10 oameni de care să mă folosesc inclusiv în situații precum aceasta. Ori, eu nu îi am pe acești oameni. Poate anul viitor ne vor da dezlegare la treaba asta.”

Pe de altă parte, prezenți la deschiderea târgului, polițiștii au aplicat aproape 50 de amenzi, dintre care 33 persoanelor care fie nu purtau masca de protecție, fie nu păstrau distanța. Alți 15 buzoieni au fost sancționați pentru diverse alte motive.

Amenzi au împărțit și inspectorii DSVSA Buzău. O unitate de comercializare a produselor alimentare nu respecta normele privind depozitarea și manipularea aliemntelor, astfel că a fost amendată cu 1200 lei, în timp ce o altă unitate a primit o amendă de 2 000 de lei, întrucât nu avea autorizație emisă de DSVSA Buzău.

În total, la deschiderea târgului din Buzău au participat, conform reprezentanților SC Piețe, Târguri și Oboare, peste 3 000 de persoane.