Actualitate

Ce se va construi pe terenul fostei maternități din Buzău

FOTO ARHIVA fosta maternitate Buzău

Nu va fi ridicat niciun bloc de locuințe pentru medici, nici nu va fi amenajat un parc pe terenul fostei maternități, așa cum se intenționa inițial, ci va fi construit sediul unei societăți. Este vorba despre sediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Buzău. Suprafața de teren pe care ar fi trebuit construit blocul pentru medici, proiect la care s-a renunțat din cauza costurilor mult prea mari, va fi dată în administrarea Ministerului Transporturilor, pentru construirea sediului noii societăți din Buzău.

Un proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor județeni, joi dimineață, prevede trecerea din domeniul public al județului Buzău în domeniul public al statului a unei suprafețe de 4053 mp de pe Bulevardul Gării. Terenul va fi preluat în administrare de către Ministerul Transporturilor.

“Se aprobă trecerea din domeniul public al Județului Buzău în domeniul public al Statului a terenului în suprafață de 4053 mp., situat în municipiul Buzău, B-dul Gării nr. 8, și, în consecință, se declară încetarea uzului de interes public județean al acestui teren. Scopul trecerii terenului menționat la art. 1 din domeniul public al Județului Buzău în domeniul public al Statului este preluarea în administrare, în condițiile legii, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA în vederea construirii sediului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Buzău”, se arată în proiectul de hotărâre.

Suprafața respectivă face parte din terenul pe care a funcționat fosta maternitate din Buzău, demolată în urmă cu câțiva ani. Terenul, în suprafață de 8053 mp, a fost dezmembrat în 2018 în două loturi: o suprafață de 4000 mp a fost transmisă în proprietatea statului pentru construirea unui sediu nou pentru Judecătoria Buzău. Cealaltă suprafață rămasă, de 4053 mp., a fost luată în calcul inițial pentru ridicarea unor locuințe drstinate medicilor care vin să profeseze la Spitalul Județean. Apoi, s-a luat în calcul amenajarea unui parc. În cele din urmă, însă, niciun proiect nu s-a concretizat, fiind invocate costurile mult prea ridicate.

“S-a încercat în ultimii 4 ani identificarea unor soluții de investiții pentru acest teren care să răspundă uzului și interesului public județean, dar costurile depășesc sursele bugetare disponibile sau estimate pentru anii următori. Soluțiile de investiții ar fi trebuit corelate și cu activitatea Judecătoriei Buzău. În aceste condiții, apreciez că trecerea în proprietatea Statului în scopul construirii sediului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, unitate din structura Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA care desfășoară activități de interes național, este oportună și în contextul obiectivelor de investiții drumuri naționale/autostrăzi care vor tranzita județul Buzău”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor județeni.