Actualitate

Ce se va întâmpla cu urșii care atacă oameni. Decizia e la Ministerul Mediului

Urșii care atacă oamenii ar putea fi împușcați. Procedura urmează să fie simplificată la inițiativa Ministerului Mediului care a pus în dezbatere publică un proiect pentru eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol. Recoltarea exemplarelor se va putea realiza de către gestionarii fondurilor cinegetice în termen de 24 de ore de la producerea atacului asupra omului. Aceștia au obligația să transmită către agențiile pentru protecția mediului un raport ulterior, în termen de 48 de ore.

Soluțiile vin după numeroase atacuri ale urșilor asupra oamenilor. Numai la Buzău au fost trei astfel de atacuri în decurs de o lună. În urmă cu o săptămână și jumătate o delegație a autorităților buzoiene a mers în audiență la ministrul Mediului cerând soluții pentru gestionarea acestui fenomen.

” Este una dintre promisiunile pe care domnul ministru ni le-a făcut la Ministerul Mediului. Aș vrea să observe toată lumea că această problemă nu este doar a Buzăului, nu este doar a României, ci această problematică devine extreme de îngrijorătoare pentru mai multe țări din Europa”, a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea,care, în ultima perioadă, a avut mai multe luări de poziții cu privire la iminența unor atacuri ale animalelor sălbatice și la faptul că autoritățile sunt cu mâinile legate, în această problemă.

La rândul său, deputatul Gabriel Avrămescu, lider al PNL Buzău, care a condus delegația prezentă la Ministerul Mediului, luna aceasta, a declarat pentru șansanews.ro:

„În spațiul public a apărut, după discuțiile pe care le-am avut cu ministrul mediului, Tánczos Barna, un proiect de ordin, care va permite extragerea imediată a urșilor care atacă oamenii. În afară de asta, este una dintre soluțiile administrative care vin să pondereze aceste atacuri care au loc în zona de munte a județului Buzău, pentru că nu mai putem și nu ne mai putem permite să stăm pe margine, să vedem cum viața oamenilor este pusă în pericol zi de zi din cauza acestor animale sălbatice. Practic, după ce ordinul de ministru va fi adoptat, reprezentanții fondurilor cinegetice, vor putea interveni și vor putea extrage urșii carer atacă oamenii. Soluția, clar este pe termen scurt, pentru că până la sfârșitul anului, ministerul mediului va avea o evidență a populației de urși din România și se vor putea lua decizii în cunoștință de cauză pentru că este clar că viața oamenilor este mai presus de orice.”