Actualitate

Ceai și cafea pentru șoferii obosiți. Polițiștii atrag atenția: 20% din accidente sunt din cauza oboselii la volan (FOTO&VIDEO)

Polițiștii rutieri au oferit cafea și ceai cald, joi dimineață, șoferilor aflați în trafic pe șoselele din județul Buzău. Acțiunea a avut ca principal obiect prevenirea producerii de accidente rutiere grave pe fondul oboselii la volan.

Oamenii legii de la Serviciul Rutier au ieșit în trafic pe DN 2 E 85, în localitatea Poșta Câlnău, într-o acțiune preventiv – informativă, în scopul prevenirii accidentelor produse pe fondul oboselii la volan.

Întrucât oboseala la volan reprezintă una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere, polițiștii buzoieni, au oprit în trafic autovehicule înmatriculate în alte județe sau în alte state și care aveau de parcurs o distanță considerabilă, oferindu-le conducătorilor auto o cafea, dar și o pauză binevenită.

Activitatea a cuprins discuţii legate de riscurile acumulării oboselii la volan şi de necesitatea ca şoferii să oprească pentru odihnă și le-a fost adus la cunoștință faptul că, simptomele de oboseală duc la scăderea timpului de reacție, a vederii, a performanței și vigilenței și induc stare de somnolență.

Astfel de activități vor fi desfășurate în continuare pentru conștientizarea de către conducătorii auto a riscului la care se expun dacă conduc autovehicule în stare de oboseală.

Acțiunea a avut loc în contextul în care somnolența la volan este asociată cu aproximativ 20% din totalul accidentelor rutiere, fiind considerată una dintre principalele cauze ale accidentelor mortale care au loc pe autostrăzi și alte drumuri express.

Astfel, căscatul, lăcrimatul ochilor, vederea încețoșată, nevoia de a închide ochii, scăderea vitezei de reacție și devieri de la traiectorie, sunt doar câteva dintre indiciile stării de somnolență la volan.