Actualitate

CEL PUȚIN DOI URȘI ATACĂ, ÎN ACELAȘI TIMP, LA BISOCA! Oamenii sunt îngroziți. Autoritățile, în așteptare

Atac după atac în comuna Bisoca. Noaptea trecută încă o familie a rămas fără porc după ce ursul a intrat în gospodăria lor și le-a luat animalul din coteț. Oamenii sunt îngroziți și spun că sălbăticiunea nu se sperie de nimic. Azi noapte fiara sălbatică a coborât până la curtea aflată lângă drumul județean 204 C, o șosea destul de circulată.

De două săptămâni, locuitorii din Bisoca trăiesc sub teroarea urșilor. Aproape în fiecare zi este atacă câte o gospodărie, iar uneori au loc și mai multe atacuri în același timp. Noaptea trecută, sălbăticiunea a luat un porc de aproape o sută de kilograme dintr-o gospodărie din satul Lopătăreasa.

”Azi dimineață la cinci au început căinii să latre. Am ieșit afară. Am făcut zgomot, dar nu am reușit să scăpăm. A luat porcul. A trecut șoseaua și s-a oprit pe o coastă. Noi nu nea-am dus că ne-a fost frica. Era un porc mare, avea peste o sută de kilograme”, a povestit Rădița Șerbănoiu.

Femeia spune că localnicii trăiesc cu teamă și că dacă nu vor fi luate măsuri nu știe cum vor mai putea ieși cu animalele la păscut.

”Ne este frică. S-au întâmplat multe la Bisoca. Mai avem animale. Vine vara . Trebuie să plecăm cu ele la iarbă și dacă ursul este învățat la carne…dacă nu se vor lua măsuri, nu știu cum ne descurcăm”  a mai spus Rădița Șerbănoiu.

În urma fiarelor sălbatice, autorităților nu le rămâne decât să inventarieze pagubele. Până acum au fost făcute cinci dosare, însă nu toate animalele vor fi despăgubite, pentru că statul nu dă bani decât pentru cele înregistrate.

”S-au făcut dosare pentru despăgubire doar la cei care au avut animale înregistrate la medicul veterinar. În ultimele două săptămâni, am avut vreo cinci atacuri de unde au fost luate mai multe animale din gospodăriile oamenilor, dar vor primi despăgubiri doar pentru două animale care erau înregistrate la DSV. Am avut și nenumărate atacuri unde ursul a fost alungat. Oamenii au fost îndrăzneți și cu câini au ieșit și au alungat ursul”, a spus Florin Stamate, primarul comunei Bisoca.

Soluțiile reale care să-i pusă la adăpost pe locuitorii din Bisoca se lasă așteptate. Reprezentanții de Mediu și Prefectura Buzău au transmis că cei care trebuie să facă lumină în acest caz sunt reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi care gestionează fondul de vânătoare de la Bisoca.

”În răspunsul primit de la Prefectură ni s-a spus că gestionarul fondului de vânătoare este responsabil. Astăzi, am văzut niște poze puse pe Facebook cum a fost împrăștiat porumb chiar aici în zona în care ursul a atacat zi noapte”, a spus primarul comunei Bisoca.

Același lucru îl spune și gestionarul fondului de vânătoare care explică și faptul că porumbul împrăștiat nu folosește la nimic pentru că ursul este învățat să se hrănească cu carne. Singura soluție ar fi obținerea unei derogări pentru a vâna ursul. Și, spun tot reprezentanții AJVPS, nu este un singur urs care atacă la Bisoca sunt, de fapt, doi.

”Singura măsură posibilă a fost administrarea unor cantități de hrană pentru abatere. Noi nu avem voie să-i hrănim cu hrană de origine animală, iar urșii, după ieșirea din iarnă, se hrănesc preponderent cu acest tip de hrană. Deci nu are o mare eficiență că noi administrăm porumb. Tot ce putem face este să solicităm extragerea cu derogare a exemplarului de urs care face pagube. La asta lucrăm. Cred că mâine transmitem documentația către Ministerului Mediului. Și credem că sunt cel puțin doi urși care atacă pentru că au avut loc două atacuri în același timp, la Sări și Bisoca. Noi am crezut că e doar un urs dar sunt doi. Aceasta este dovada”, a explicat Dragoș Ștefănescu, director AJVPS Buzău.

Însă, după trimiterea documentație este de așteptat, și deocamdată nu se cunoaște care ar fi termenul în care Ministerul Mediului ar putea aproba vânarea celor doi urși care atacă la Bisoca.

Între timp a fost găsit și bătrânul dispărut de mai bine de două săptămâni. Trupul său a fost găsit pe marginea unui pârâu, în apropiere de locuința sa, fiind astfel exclus varianța că bărbatul ar fi putut fi atacat de un urs. Totuși, Poliția a demarat o anchetă pentru a stabili împrejurările în care a murit bătrânul din satul Răcea.