Curățenia de primăvară, obicei arhaic al românilor, a luat forma unor ample acțiuni de ecologizare pe Valea Sibiciului, la Pătârlagele, și pe Valea Păltinișului, în comuna Gura Teghii. În două week-end-uri de primăvară, pe 13 și 28 martie, localnici, activiști de mediu, reprezentanți ai unor ONG-uri, dar și ai unor entități private s-au unit într-un efort comun de strângere a deșeurilor aruncate la întâmplare. Startul a fost dat pe 13 martie când, la inițiativa Aluniș Art Center și Societății Exploratorilor-Prietenii Naturii, s-au mobilizat zeci de voluntari care au colectat deșeurile de pe Valea Sibiciului, din albia unui pârâu de pe raza localității Pătârlagele. Până la final s-au strâns peste o sută de saci cu deșeuri care au fost selectate pentru ca cele reciclabile să fie, ulterior, valorificate.
Și pentru că faptele bune inspiră, duminică, 28 martie, evenimentul a fost reeditat la Gura Teghii. De data aceasta, voluntarii și-au concentrat eforturile în zona satului Păltiniș, pe pârâul omonim. Localnici coordonați de Rodica Pătrașcu și Jos Volkers, cu sprijinul Societății Exploratorilor, Aluniș Art Center, Primăriei Gura Teghii, Ținutului Buzăului și Fermei de sub Penteleu, au reușit, în aproximativ patru ore, să încarce zeci de saci cu deșeuri colectate selectiv. La final, deșeurile au fost predate Primăriei Gura Teghii.
Acțiunea a fost deschisă tuturor celor care și-au dorit să contribuie astfel la igienizarea și conservarea zonei, atragând atenția locuitorilor asupra efectelor negative pe care deșeurile aruncate la întamplare le au asupra mediului. De altfel, locuitorii din Gura Teghii își mai amintesc destul de bine viitura din anul 2005, de pe Bâsca Roziliei când deșeurile colectate din albia râului au crescut forța cu care apa a rupt poduri și alte obstacole întâlnite în cale. Ulterior, printre măsurile menționate în toate planurile de prevenire a inundațiilor au fost menționate măsurile de educare a populaţiei pentru protejarea albiilor râurilor faţa de poluarea cu deşeuri.
Din păcate, părpastia dintre planuri și realitate rămâne una considerabilă, dar acțiuni precum cele din luna martie de la Pătârlagele și Gura Teghii sunt încurajatoare pentru că ele nasc reacții în comunități.
”Ce s-a întâmplat mai departe, este un fel de dream story: primăria a cumpărat pubele, a montat plăcuțe cu amenzi, se colectează gunoiul (începand cu 01.04), mai avem de umblat la obiceiuri. ” anunță reprezentanții Aluniș Art Center, într-o postare realizată după acțiunea de ecologizare de pe Valea Sibiciului.
Cât privește sensibilizarea locuitorilor cu privire la protejarea naturii, tot cei de la Aluniș Art Center arată că poluarea albiilor râurilor este o problemă generală în România rurală:
” Orice albie de râu, orice vale care are o localitate în apropiere arată așa, sufocată de ambalaje și de gunoi. E vorba de un obicei de multe generații, complet inofensiv până în 1989. Dacă bunicii noștri “duceau la gârlă”, o făceau pentru că gunoi însemna: vreascuri, frunze, paie, toate inofensive pentru mediu. Acum însa, gunoi înseamna plastic, aluminiu, tuburi, scutece și ambalaje toxice. Deșeuri nefaste mediului înconjurător.”
Adaugă comentarii