Actualitate SĂNĂTATE

Centre de vaccinare pentru buzoienii din orașe, dar în cătunele izolate cine ajunge? Apelul unui localnic din Pardoși care vrea să se vaccineze și spune că n-are unde. Cum răspund autoritățile

În plin val patru al pandemiei de coronavirus, când spitalele sunt supraaglomerate iar ambulanțele nu mai fac față solicitărilor, dar și când autoritățile au impus restricții celor nevaccinați, mulți români iau calea centrelor de vaccinare. În municipii, autoritățile organizează noi puncte de imunizare anti-COVID în încercarea de a reduce timpii de așteptare iar buzoienii să nu fie descurajați de cozi și să se vaccineze.

Rămâne însă problema oamenilor bătrâni, bolnavi și singuri, care abia se pot deplasa de colo-colo, care trăiesc în satele izolate ale județului, acolo unde nu sunt, poate, nici dispensare cu medici de familie. Darămite, centre de vaccinare? Și totuși, și ei trebuie vaccinați, dacă își doresc acest lucru.

O astfel de situație ne-a fost relatată, recent, de un localnic din Pardoși:

„Noi suntem bătrâni, suntem bolnavi, toți suntem peste 70 de ani. Eu nu am văzut nicio echipă mobilă, nu am văzut niciun medic sau asistent.
Or fi fost în Pardoși cu echipa mobilă, nu-i contrazic, dar în satul Chiperu și pe Valea lui Lalu nu au fost sigur. De ce nu se iau măsuri? În Chiperu nu a venit nimeni! N-a venit nimeni, să mă întrebe dacă am pe cineva să vaccinez. Noi suntem părăsiți, nu avem nici la dispensar pe nimeni! Nu interesează pe nimeni de noi!

Pe de altă parte, primarul comunei Pardoși, Iulian Preda, spune că în ultimele luni echipe mobile de vaccinare au ajuns în comună, însă oamenii nici nu au vrut să audă de vaccinare:

„Noi am avut caravana de vreo patru ori înainte, acum i-a  luat frica pe toți. A fost caravana aici și oamenii au refuzat, s-au vaccinat patru persoane. Inițial, am avut o listă cu 50 de persoane și au ajuns să se vaccineze 4. Eu am fost personal din poartă în poartă și am întrebat cine vrea să se vaccineze. În iulie, august nu voia nimeni să se vaccineze. Le-am dat microbuzul de la școală să îi aducă să se vaccineze, nu au vrut. Dacă vrea domnul Huiu să se vaccineze, eu îi trimit personal mașină să-l ia de acasă și să-l ducă la vaccin! Dacă o să am solicitări, fără probleme, le dau mașini, aducem caravana, facem tot ce este nevoie să se poată vaccina”.

De asemenea, reprezentanții DSP au explicat că au fost trimise echipe mobile inclusiv la Pardoși, însă interesul localnicilor a fost aproape zero.

„În cadrul Campaniei „Orașul vaccinează satul” au fost caravane mobile acolo. Au fost de comun acord cu Primăria și am organizat acolo. Dacă primarul solicită, ne scrie și dacă are număr mare de solicitanți, organizăm echipe mobile. Noi am fost în aproape toate comunele de două-trei ori. În unele comune, vaccinarea a fost un succes, în altele nu. Dacă domnul primar are nevoie, noi trimitem echipe mobile. Dar, trebuie să fie solicitări, 20-30, pentru că totuși vorbim despre resursa umană, sunt câțiva oameni din DSP care trebuie să se mobilizeze pentru aceste echipe mobile”, ne-a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Si… nu doar asta este problema, caci… si in sate si comune mult mai aproape de diverse municipii, atat in judetul Buzau, cat si in alte judete, sunt persoane care vor sa se vaccineze si nu au o stare de sanatate care sa le permita sa fie duse cu masina la un centru de vaccinare si… efectiv… familiile lor nu stiu cum ar putea sa ii vaccineze.

  In Buzau… stiu o doamna care s-a vaccinat de curand, cu prima doza, si… dansa de-abia merge prin casa si ce mai iese in fata blocului (sta la parter) si… atat, dar pentru a se vaccina… ar fi trebuit sa mearga la un centru unde sa astepte ore in sir, la rand, ceea ce nu ar fi putut face. Din ce stiu… si-a facut programare la acel centru si, cand a ajuns, a asteptat putin si, cunoscandu-se situatia dansei si ora la care trebuia sa vina, a fost chemata inauntru, de personalul centrului, moment in care a iesit un ditamai circul, cu oamenii care asteptau la rand. Femeia s-a simtit incredibil de jenata si ii e groaza sa mai mearga sa faca doza a doua si nu stie cum sa procedeze: isi face programare si vorbeste pentru a explica faptul ca, avand probleme de sanatate, nu poate sta si astepta la coada/in masina si va veni fix la ora vaccinarii… caz in care se asteapta sa inceapa sa tipe, iar, toata lumea din jur, sau merge cu cineva si, de data asta, asteapta in masina, ore bune, riscand ca, si astfel, sa i se faca rau… inainte de vaccinare?

  Sunt oameni cu probleme de sanatate care… din tot felul de motive nu s-au vaccinat cand lucrurile erau mai linistite si care, acum, nu se mai pot vaccina, desi, acum, ar vrea sa o faca – si au nevoie sa o faca si si e nevoie sa o faca.

  Cine trimite echipa mobila de vaccinare, la domiciliul persoanei X si la domiciului persoanei Y si… tot asa, intr-un sat aproape de un oras sau chiar si intr-un oras? Dar intr-un catun greu accesibil? Unde se poate vaccina o persoana careia medicul i-a recomandat ca, daca se vaccineaza, sa o faca intr-un centru cu facilitati de reanimare? Dar cineva care, prin natura problemelor sale de sanatate, risca o reactie alergica intarziata si/sau efecte secundare serioase? Cine trimite o echipa de vaccinare intr-un catun cu 70 de locuitori – eventual… accesibil si doar pe jos/cu caruta – unde… luna asta vor sa se vaccineze 5 oameni, luna viitoare mai vor 10, in decembrie mai vor 4… etc.?

  Cand vine vorba de vaccinare se mizeaza doar pe volum, desi asta este o strategie care ia, direct, vieti – Doamne, Fereste!

  Cu un sistem sanitar de stat depasit, solutiile pentru aceste probleme, daca vor exista vreunele in perioada urmatoare, ar putea veni numai prin societatile de voluntariat si prin colaborarile cu mediul privat – sau… de la MApN.

  Doamne, Ajuta! 🙂