Actualitate

Buzăul, pe locul 3 în topul județelor cu cele mai multe focare active de pestă. Specialiștii anunță scumpiri la carnea de porc

Județul Buzău se află pe locul 3 în topul județelor cu cele mai multe focare active de pestă porcină. Potrivit ANSVSA, Ialomița ocupă primul loc, cu 208 focare active, urmat de Teleorman, cu 111 focare, iar Buzăul ocupă locul 3 în clasamentul național , cu 40 de focare active.

Doar în județul Buzău, din cauza pestei africane, au fost sacrificate aproximativ 18.000 de suine, care proveneau fie din gospodăriile oamenilor, fie din marile ferme, care, urmare a acestei situații, riscă, în preajma sărbătorilor de iarnă, să fie imposibilitatea de a mai vinde porci. Din cauza acestei situații, dar și a scumpirilor din ultima perioadă, specialiștii DSVSA se așteaptă ca în perioada următoare să asistăm la o explozie a prețurilor la carnea de porc.

„Având în vedere, după cum bine știți, și evoluția combustibililor și a prețurilor, care s-au mărit, ne așteptăm la o creștere a prețurilor, indiferent dacă vorbim de porcul din gospodărie sau de cel de la fermă. Crescând combustibilul și energia, automat va crește și prețul cărnii de porc. Iar în ceea ce privește porcul din gospodărie, prețul va fi mai mare decât anul trecut, dat fiind faptul că numărul acestora a fost decimat în mare parte de evoluția focarelor de pestă porcină,” a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău Iulian Moca.

Deși nu poate înainta un procent al scumpirilor, reprezentantul DSVSA Buzău este de părere că din gospodăria particulară, un kilogram de porc vândut în viu va depăși 15 lei.

„Cu exactitate nu vă pot spune care va fi creșterea, dar cu siguranță va fi o creștere, mai ales în pragul sărbătorilor. Anul trecut a fost un preț între 13 și 15 lei pe kilogram, în viu, la porcul provenit din gospodăria populației. La porcul provenit din fermă sunt alte prețuri, dar și acolo au crescut la această dată.”

Și liderul sindicatelor din industria alimentară, Dragoș Frumosu, apreciază că este posibil ca prețul cărnii de porc să crească cu aproape 20-25%.

„Pericolul foarte mare, dacă pot spune așa, este ca acest lucru să nu atingă un punct culminant în luna decembrie. Luna decembrie este una a sărbătorilor, lună în care românii au niște tradiții pe care le respectă de sute de ani. Or, dacă lucrul acesta se întâmplă atunci, efectele negative, în primul rând asupra zonei de producție și comerciantului vor fi foarte mari. Luna ianuarie este o lună în care dintotdeauna  vânzările la carne și preparate din carne scad, pentru că omul își mai face ceva în casă în luna decembrie. Dar o creștere atât de mare, dacă se atinge ca și procent în luna decembrie, va avea un efect foarte negativ, ținând cont de veniturile scăzute ale populației” a declarat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.