Actualitate

CENTRU DE TESTARE „DRIVE-IN” LA BUZĂU! Ce spun epidemiologii

Fie că au simptome, fie că vor să știe dacă au sau nu coronavirus după ce au intrat în contact cu o persoană infectată, tot mai mulți buzoieni ajung în clinicile private pentru a se testa. Numărul acestora a crescut considerabil în ultima lună când zilnic sunt raportate zeci de bolnavi COVID-19 care au aflat că sunt infectați după ce au apelat la testarea în mediul privat. Asta în ciuda sumelor destul de ridicate pe care trebuie să le scoată din buzunare pentru un test, respectiv între 180 și 400 de lei, în funcție de tipul de test.

În ajutorul acestor persoane care se testează din propria inițiată în mai multe județe din țară, inclusiv în Capitală, au fost amenajate centre de testare ”drive-in” astfel încât și contactul între persoanele care vor să afle dacă au sau nu coronavirus să fie redus, recoltarea probelor făcându-se din mașina proprie. Astfel de centre sunt amenajate în parcarea unor mall-uri.

Întrebată dacă un astfel de centru ”drive-in ” ar fi util și la Buzău, unde s-a ajuns ca aproape jumătate dintre pacienții confirmați cu COVID într-un interval de 24 de ore să se fi testat în mediul privat, Carmen Scântei a explicat de ce nu ar fi posibil, deocamdată, și aici.

”Avem foarte multe persoane care se testează la clinicile private. Am ajuns la un raport, dintr-o sută de confirmări 40 sigur sunt primite de la privat. Dar acest ”drive-in” nu știu cât de binevenit este. Lumea este tentată să se testeze și când trebuie și când nu trebuie. Odată un test recoltat, trebuie lucrat. Și asta înseamnă și bani, și timp.  Având în vedere că, la DSP, este o singură echipă și un singur aparat PCR, este greu să facem acest lucru pentru că ”drive-in” nu presupune și colaborare cu clinicile private”, a spus Carmen Scântei, pentru sansanews.ro.

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

În primele două zile ale acestei săptămâni, DSP Buzău a lucrat 284 de teste.

Buzăul a ajuns la 6601 de infectări de la debutul pandemiei. 5220 de persoane s-au vindecat de COVID-19, iar 174 au decedat.